ślimaki winogronowe marynowane
skład / składniki
2
porcje:
metoda gotowania
dokładnie umyj ślimaki. Włóż do rondla z już wrzącą wodą (aby natychmiast umrzeć) i gotuj na bardzo małym ogniu przez 30 minut.
następnie wrzuć do durszlaka i pozwól wodzie całkowicie spłynąć.
w misce połącz sos sojowy z winem i octem, a także dodaj drobno posiekaną paprykę i czosnek, wlej cukier. Dodaj tymianek i rozmaryn. Wymieszaj marynatę i włóż do niej ślimaki. Mieszanina powinna całkowicie pokryć ślimaki, ale jeśli to nie wystarczy, pamiętaj, aby zwiększyć jej objętość i nie zapomnij wymieszać ślimaków, aby były odpowiednio marynowane.
pozostaw ślimaki w marynacie na jeden dzień, a następnie rozłóż je na talerzu, zalej sokiem z cytryny i podawaj, dekorując plasterkami cytryny i ziołami.
Poczęstuj się!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Rozmaryn - 131 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Wino - 76 kcal/100g
- Ślimaki winogronowe - 90 kcal/100g