ślimaki winogronowe marynowane

Przygotuj niedrogi przysmak - jest naprawdę pyszny! Mówimy o ślimakach winogronowych, które można przygotować według różnych przepisów. Dziś proponuję prostą metodę gotowania-marynowanie. Warto spróbować!
SwietłanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 9 g
tłuszcze 4 % 1 g
węglowodany 58 % 14 g
78 kcal
IG: 93 / 0 / 7

metoda gotowania

czas gotowania: 1 D 45 min

dokładnie umyj ślimaki. Włóż do rondla z już wrzącą wodą (aby natychmiast umrzeć) i gotuj na bardzo małym ogniu przez 30 minut.

następnie wrzuć do durszlaka i pozwól wodzie całkowicie spłynąć.

w misce połącz sos sojowy z winem i octem, a także dodaj drobno posiekaną paprykę i czosnek, wlej cukier. Dodaj tymianek i rozmaryn. Wymieszaj marynatę i włóż do niej ślimaki. Mieszanina powinna całkowicie pokryć ślimaki, ale jeśli to nie wystarczy, pamiętaj, aby zwiększyć jej objętość i nie zapomnij wymieszać ślimaków, aby były odpowiednio marynowane.

pozostaw ślimaki w marynacie na jeden dzień, a następnie rozłóż je na talerzu, zalej sokiem z cytryny i podawaj, dekorując plasterkami cytryny i ziołami.

Poczęstuj się!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Rozmaryn - 131   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Wino - 76   kcal/100g
  • Ślimaki winogronowe - 90   kcal/100g

Podobne przepisy