ucho z namiaru

przygotuj pyszną pikantną zupę rybną na lunch! Dziś na obiad gotowałem ucho z pelengas. Takie pyszne! Polecam wszystkim miłośnikom produktów rybnych!
HoczkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 46 % 12 g
tłuszcze 23 % 6 g
węglowodany 31 % 8 g
112 kcal
IG: 50 / 0 / 50

metoda gotowania

Czas gotowania: 1 h 25 min

1. Oczyść rybę: odetnij płetwy, wyczyść wnętrze, spłucz pod bieżącą wodą i pokrój na duże kawałki.
2. Przygotowaną rybę wkładamy do rondla, napełniamy wodą, gotujemy przez pół godziny po ugotowaniu. Nie zapomnij usunąć piany.
3. Gotową rybę układamy na naczyniu, filtrujemy bulion i odsyłamy do rondla, doprowadzamy do wrzenia.
4. Rozłóż pokrojone w kostkę ziemniaki w bulionie rybnym, gotuj na średnim ogniu.
5. Na patelni przygotowujemy smażenie: cebulę i marchewkę pokrojoną w drobną kostkę dusimy w niewielkiej ilości oleju roślinnego przez około 7-10 minut.
6. Proso dokładnie myjemy gorącą wodą i wysyłamy do bulionu. Kładziemy tam również smażenie.
7. Gotuj na średnim ogniu, aż składniki będą całkowicie ugotowane.
8. Sól i pieprz.
9. Dodaj drobno posiekane warzywa, gotowaną rybę, lavrushkę.

wlej gotowe danie na talerze i podawaj na gorąco.

ciesz się wspaniałym smakiem i aromatem. Jedz dla zdrowia!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Puree ziemniaczane - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Kasza jaglana - 335   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Pelengas - 84   kcal/100g

Podobne przepisy