Zupa z mielonej wołowiny

bardzo obfita zupa z mieloną wołowiną, pomidorem i ryżem. Ta obfita zupa jest przygotowywana jak Kharcho, ale nie smakuje ostro, ale smakuje bardziej jak zupa z klopsikami. Z mielonego mięsa nie trzeba gotować klopsików, wręcz przeciwnie, w zupie powinno być kruche jak płatki zbożowe. Zupa z mielonej wołowiny nie gotuje się długo, ponieważ gotowanie już zmielonego mięsa zajmuje znacznie mniej czasu.
HelenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 2 g
tłuszcze 40 % 4 g
węglowodany 40 % 4 g
58 kcal
IG: 75 / 25 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotujemy wszystkie niezbędne produkty do zupy zgodnie z listą, oczyścimy i umyjemy warzywa i zacznijmy. Wlej 2 litry wody do rondla i podpal.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Gdy woda zagotuje się w garnku, pokrój cebulę w małe kostki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Marchewki kroimy również w małe kostki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej olej roślinny na patelnię, włóż do niej kostki cebuli i marchwi i wymieszaj. Umieść patelnię z cebulą i marchewką na dużym ogniu i smaż, mieszając, przez 5 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie włóż mieloną wołowinę na patelnię i kontynuuj smażenie, mieszając, przez dziesięć minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Tymczasem ziemniaki kroimy w dużą kostkę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Włóż pokrojone ziemniaki do wrzącej wody w rondlu i gotuj przez 10 minut na średnim ogniu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj przyprawy do mięsa mielonego z cebulą i marchewką.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wymieszaj mięso mielone, gotuj przez kolejne 5 minut na średnim ogniu.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    W międzyczasie myjemy ryż, spuszczamy wodę.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    10 minut po ziemniakach dodaj ryż do garnka, gotuj przez kolejne 5 minut.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    5 minut po ryżu zdejmij patelnię z ognia z prażonym mięsem mielonym z cebulą i marchewką i przenieś na patelnię.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Teraz dodaj sól do zupy, wymieszaj.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Następnie włóż liść laurowy do zupy i kontynuuj gotowanie na małym ogniu przez kolejne dziesięć minut.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    W międzyczasie rozcieńczamy koncentrat pomidorowy w wodzie.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Drobno posiekaj świeże warzywa.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Czosnek przechodzi przez prasę.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Wlej powstały sok pomidorowy do zupy i pozwól mu się zagotować.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Po pomidorze dodaj czosnek przepuszczony przez prasę do rondla.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Po czosnku wlej posiekane warzywa do zupy i ponownie dobrze wymieszaj zupę.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Przykryj garnek pokrywką i gotuj przez nie więcej niż minutę, a następnie zdejmij garnek zupy z ognia.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Rozlewamy gorącą zupę z mielonej wołowiny na talerze i podajemy na lunch.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Sól kuchenna - 0   kcal/100g

Podobne przepisy