skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotujemy wszystkie niezbędne produkty do zupy zgodnie z listą, oczyścimy i umyjemy warzywa i zacznijmy. Wlej 2 litry wody do rondla i podpal.
Krok 2:
Gdy woda zagotuje się w garnku, pokrój cebulę w małe kostki.
Krok 3:
Marchewki kroimy również w małe kostki.
Krok 4:
Wlej olej roślinny na patelnię, włóż do niej kostki cebuli i marchwi i wymieszaj. Umieść patelnię z cebulą i marchewką na dużym ogniu i smaż, mieszając, przez 5 minut.
Krok 5:
Następnie włóż mieloną wołowinę na patelnię i kontynuuj smażenie, mieszając, przez dziesięć minut.
Krok 6:
Tymczasem ziemniaki kroimy w dużą kostkę.
Krok 7:
Włóż pokrojone ziemniaki do wrzącej wody w rondlu i gotuj przez 10 minut na średnim ogniu.
Krok 8:
Dodaj przyprawy do mięsa mielonego z cebulą i marchewką.
Krok 9:
Wymieszaj mięso mielone, gotuj przez kolejne 5 minut na średnim ogniu.
Krok 10:
W międzyczasie myjemy ryż, spuszczamy wodę.
Krok 11:
10 minut po ziemniakach dodaj ryż do garnka, gotuj przez kolejne 5 minut.
Krok 12:
5 minut po ryżu zdejmij patelnię z ognia z prażonym mięsem mielonym z cebulą i marchewką i przenieś na patelnię.
Krok 13:
Teraz dodaj sól do zupy, wymieszaj.
Krok 14:
Następnie włóż liść laurowy do zupy i kontynuuj gotowanie na małym ogniu przez kolejne dziesięć minut.
Krok 15:
W międzyczasie rozcieńczamy koncentrat pomidorowy w wodzie.
Krok 16:
Drobno posiekaj świeże warzywa.
Krok 17:
Czosnek przechodzi przez prasę.
Krok 18:
Wlej powstały sok pomidorowy do zupy i pozwól mu się zagotować.
Krok 19:
Po pomidorze dodaj czosnek przepuszczony przez prasę do rondla.
Krok 20:
Po czosnku wlej posiekane warzywa do zupy i ponownie dobrze wymieszaj zupę.
Krok 21:
Przykryj garnek pokrywką i gotuj przez nie więcej niż minutę, a następnie zdejmij garnek zupy z ognia.
Krok 22:
Rozlewamy gorącą zupę z mielonej wołowiny na talerze i podajemy na lunch.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Sól kuchenna - 0 kcal/100g