galaretka rabarbarowa
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Odmierz składniki.
Krok 2:
Żelatynę namoczyć w 100 ml wody i pozostawić do pęcznienia.
Krok 3:
Rabarbar dobrze umyć, osuszyć i pokroić w kostkę.
Krok 4:
Zagotuj 500 ml wody, dodaj cukier i rabarbar.
Krok 5:
Gotuj przez około 15 minut na średnim ogniu.
Krok 6:
Schłodzić gotowy kompot i odcedzić.
Krok 7:
Żelatyna lekko podgrzać, aż się rozpuści.
Krok 8:
Wlej kompot rabarbarowy do żelatyny i wymieszaj. Wlej galaretkę do misek i wstaw do lodówki na 3-4 godziny, aby zestaliła się.
galaretka nie jest zbyt kwaśna, ale też nie jest słodka.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Rabarbar - 13 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g