galaretka rabarbarowa

galaretka rabarbarowa: smaczna i zdrowa! . Zrobiłam tę galaretkę z pierwszego w tym roku zbioru rabarbaru. Galaretka jest bardzo orzeźwiająca i delikatna.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 2 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 71 % 5 g
28 kcal
IG: 17 / 0 / 83

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 5 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Odmierz składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Żelatynę namoczyć w 100 ml wody i pozostawić do pęcznienia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rabarbar dobrze umyć, osuszyć i pokroić w kostkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zagotuj 500 ml wody, dodaj cukier i rabarbar.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gotuj przez około 15 minut na średnim ogniu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Schłodzić gotowy kompot i odcedzić.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Żelatyna lekko podgrzać, aż się rozpuści.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej kompot rabarbarowy do żelatyny i wymieszaj. Wlej galaretkę do misek i wstaw do lodówki na 3-4 godziny, aby zestaliła się.

galaretka nie jest zbyt kwaśna, ale też nie jest słodka.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Rabarbar - 13   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy