marynata na zimę z jęczmieniem perłowym
skład / składniki
16
porcje:
metoda gotowania
1. Ogórki i pomidory umyć i pokroić w średnią kostkę.
2. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
3. Zetrzyj obrane i umyte marchewki.
4. Połącz przygotowane warzywa w rondlu, dodaj sól, cukier i olej roślinny, wlej umytą jęczmień.
5. Wlej wodę i gotuj na wolnym ogniu przez 50 minut.
6. Pod koniec gotowania (kilka minut przed końcem) dodaj ocet i wymieszaj.
7. Wlać przedmiot do sterylnych słoików i zwinąć sterylnymi pokrywkami.
8. Poczekaj, aż zawartość słoików ostygnie i umieść w chłodnym miejscu do przechowywania.
udanych eksperymentów!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Kasza perłowa - 340 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g