puree z groszku z indyka

obfite danie na lunch jest bardzo łatwe do zrobienia. Spróbuj! Puree z grochu to obfity produkt, który jest sycący przez długi czas. Mąż często wpada na lunch i wyjeżdża do pracy do późnych godzin wieczornych. Puree z grochu z mięsem bardzo lubi i je z przyjemnością! Można zaimpregnować przyprawami lub mięsem. Dość uniwersalny przepis!
GeraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 45 % 18 g
tłuszcze 23 % 9 g
węglowodany 33 % 13 g
209 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 6 h 15 min

1. Groszek zalać wodą i pozostawić na 5 godzin.
2. Dobrze umyj indyka i pokrój na kawałki. Natrzyj solą i pieprzem, drobno startym czosnkiem. Marynuj przez 1-1,5 godziny.
3. Smaż indyka na oleju na złoty kolor, wlej wodę, zamknij pokrywkę i gotuj na wolnym ogniu przez 15-20 minut.
4. Opłucz groszek i gotuj przez 1 godzinę - w tym czasie dobrze się zagotuje, jeśli nie posolisz go na początku gotowania. Konieczne jest solenie na końcu!
5. Zmiel gotowy groszek blenderem.
6. Puree podawać z indykiem i posiekanymi ziołami.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tusza z indyka bez skóry - 161   kcal/100g
  • Indyk II kategorii - 194   kcal/100g
  • Suszony zielony groszek nie gotowany cały - 340   kcal/100g
  • Zgnieciony groszek surowy bez powłoki nasiennej - 348   kcal/100g
  • Rozdrobniony groszek gotowany - 115   kcal/100g
  • Groszek Turecki suszony nie gotowany - 360   kcal/100g
  • Groszek krowi suszony nie gotowany - 343   kcal/100g
  • Groszek krowie suszony gotowany - 76   kcal/100g
  • Groszek suszony - 322   kcal/100g
  • Groszek - 298   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy