puree z groszku z indykiem
skład / składniki
8
porcje:
metoda gotowania
1. Groszek zalać wodą i pozostawić na 5 godzin.
2. Dobrze umyj indyka i pokrój na kawałki. Natrzyj solą i pieprzem, drobno startym czosnkiem. Marynuj przez 1-1,5 godziny.
3. Smaż indyka na oleju na złoty kolor, wlej wodę, zamknij pokrywkę i gotuj na wolnym ogniu przez 15-20 minut.
4. Opłucz groszek i gotuj przez 1 godzinę - w tym czasie dobrze się zagotuje, jeśli nie posolisz go na początku gotowania. Konieczne jest solenie na końcu!
5. Zmiel gotowy groszek blenderem.
6. Puree podawać z indykiem i posiekanymi ziołami.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tusza z indyka bez skóry - 161 kcal/100g
- Indyk II kategorii - 194 kcal/100g
- Suszony zielony groszek nie gotowany cały - 340 kcal/100g
- Zgnieciony groszek surowy bez powłoki nasiennej - 348 kcal/100g
- Rozdrobniony groszek gotowany - 115 kcal/100g
- Groszek Turecki suszony nie gotowany - 360 kcal/100g
- Groszek krowi suszony nie gotowany - 343 kcal/100g
- Groszek krowie suszony gotowany - 76 kcal/100g
- Groszek suszony - 322 kcal/100g
- Groszek - 298 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g