Zupa gulaszowa z mięsem

pamiętaj o słonecznej zupie z dzieciństwa! Gotuj i ciesz się! Odkąd pamiętam, moja mama zawsze zmuszała mnie do jedzenia zup, a ja uparcie ich nie lubiłem. Chociaż jeden z nich można nazwać wyjątkiem od reguły – zupa z gałuszkami. Zawsze był przepyszny. Pamiętajmy o tym pysznym daniu i zachwyćmy swoją rodzinę ukraińską zupą z mięsem i gałuszkami!
marakeshAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 57 % 8 g
tłuszcze 21 % 3 g
węglowodany 21 % 3 g
73 kcal
IG: 25 / 0 / 75

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 52 min

1. Ugotuj kawałek mięsa w lekko osolonej wodzie. Podczas gotowania ostrożnie usuń całą pianę. Dodaj ziele angielskie, całą obraną cebulę do bulionu.
2. Przygotuj ciasto z ziołami, aby galuszki były pachnące. W głębokiej misce ubij jajko, wlej mleko, wyciśnij czosnek i obficie wzbogacaj aromatycznymi suszonymi ziołami. Wymieszaj wszystkie składniki, wprowadź mąkę, ponownie wymieszaj. Nie ma potrzeby uzyskiwania stromego ciasta, powinno być wystarczająco gęste i lepkie.
3. Wyjmij gotowe mięso z bulionu, podziel na kawałki. Wskazane jest odcedzenie bulionu.
4. Za pomocą łyżki włóż ciasto do wrzącego płynu. Gotuj Galushki do miękkości-dosłownie kilka minut (powinny wypłynąć na powierzchnię), dodając kawałki mięsa do zupy.

podawaj zupę na stole, dekorując ziołami.

jedz dla zdrowia!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Żeberka wołowe - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Włoska mieszanka ziół - 259   kcal/100g

Podobne przepisy