skład / składniki
metoda gotowania
wlej mleko do małego rondla, dodaj kakao w proszku. Dobrze wymieszaj trzepaczką. Dodaj cukier puder i podpal patelnię. Gdy zawartość garnka się zagotuje, zmniejsz ogień do minimum i gotuj masę, aż zgęstnieje. Nie zapomnij wymieszać w tym procesie, w przeciwnym razie zawartość patelni się spali.
za pomocą miksera ubij białka na stabilne szczyty.
w wysokiej szklance ubij również schłodzoną śmietanę, aż będzie puszysta. Ważne jest, aby nie przerywać śmietany, w przeciwnym razie otrzymasz masło.
Wyślij ubite białka ze śmietaną do rondla z mieszanką czekoladowo-mleczną, ponownie ubij wszystkie składniki.
teraz lody są prawie gotowe, pozostaje wysłać je do zamrażarki w celu zestalenia.
po 3 godzinach wyjmujemy przysmak z zamrażarki, ubijamy mikserem i pozostawiamy do zamrożenia na ten sam okres czasu.
podziel gotowy deser na porcje i ciesz się zdrowiem!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g