domowe mleczne czekoladki

pyszna czekolada DIY? To jest prawdziwe i bardzo smaczne! Moje dzieci uwielbiają czekoladę. Ale nie chcę go kupować, zwłaszcza czytając kompozycję z niezrozumiałymi nazwami wypełniaczy i składników składowych. Próbowałem sam ugotować-okazało się, że jest to niedrogi, pyszny deser, który doceniły moje dzieci!
LesiaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 6 g
tłuszcze 25 % 17 g
węglowodany 66 % 44 g
345 kcal
IG: 18 / 0 / 82

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 20 min

1. Podgrzej mleko, wlej do niego cukier i kakao.
2. Doprowadzić do wrzenia i dodać zmiękczone masło. Nie zapomnij mieszać.
3. Gdy pojawią się bąbelki, dodaj mąkę i mieszając gotuj, aż składniki się rozpuszczą i zgęstnieją.
4. Ostudzić i wlać do kokilek.
5. Przechowywać w lodówce do całkowitego zestalenia.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g

Podobne przepisy