kompot truskawkowy z miętą
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
1. Umyj jagody, odetnij ogony. Pokrój duże jagody na 4 części.
2. Przykryj truskawki cukrem i pozostaw na 15-20 minut, aby jagody wypuściły sok.
3. Zagotuj wodę, wlej jagody, gotuj na ogniu przez około 5 minut. Zdejmij z ognia, dodaj gałązki mięty i ostudź.
4. Przed podaniem wskazane jest wstawienie do lodówki na 2 godziny.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Truskawka - 30 kcal/100g
- Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44 kcal/100g
- Mięta świeża - 49 kcal/100g
- Mięta suszona - 285 kcal/100g
- Mięta - 49 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g