kompot truskawkowy z miętą

smakuj długo oczekiwane lato w jednej szklance! Kontynuuję truskawkowy motyw pachnącym i orzeźwiającym kompotem.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 4 g
17 kcal
IG: 25 / 0 / 75

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 30 min

1. Umyj jagody, odetnij ogony. Pokrój duże jagody na 4 części.
2. Przykryj truskawki cukrem i pozostaw na 15-20 minut, aby jagody wypuściły sok.
3. Zagotuj wodę, wlej jagody, gotuj na ogniu przez około 5 minut. Zdejmij z ognia, dodaj gałązki mięty i ostudź.
4. Przed podaniem wskazane jest wstawienie do lodówki na 2 godziny.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Truskawka - 30   kcal/100g
  • Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44   kcal/100g
  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy