SOS borówkowy Szwedzki
skład / składniki
25
porcje:
metoda gotowania
przygotowanie sosu nie wymaga poważnych umiejętności. Wszystko jest bardzo łatwe i proste.
myjemy jagody, przenosimy je na patelnię, napełniamy wodą i gotujemy. Gdy zawartość garnka się zagotuje, dodaj cukier i cynamon, posiekaj blenderem. Wlej wino i gotuj przez kolejne 5 minut.
ostatnim krokiem będzie dodanie skrobi uprzednio rozcieńczonej w zimnej wodzie. Należy go wprowadzać stopniowo, cienkim strumieniem, ciągle mieszając. Gotuj przez 1-2 minuty, aby masa się nie zagotowała.
dodaj sos do mięsa tuż przed podaniem.
ciesz się nowym smakiem zdrowia!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Białe wino - 78 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Borówka brusznica - 43 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g