sos borówkowy Szwedzki

przydatne znalezisko Szwedzkich kucharzy-spróbuj gotować! . W Szwecji szefowie kuchni ciężko pracowali, tworząc wspaniały przepis na sos borówkowy. Możesz przyprawić je mięsem, rybami, zapiekankami. Jasny kolor zdobi danie, sama jagoda wzbogaca je witaminami.
LesiaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 3 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 97 % 29 g
124 kcal
IG: 32 / 0 / 68

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

przygotowanie sosu nie wymaga poważnych umiejętności. Wszystko jest bardzo łatwe i proste.

myjemy jagody, przenosimy je na patelnię, napełniamy wodą i gotujemy. Gdy zawartość garnka się zagotuje, dodaj cukier i cynamon, posiekaj blenderem. Wlej wino i gotuj przez kolejne 5 minut.

ostatnim krokiem będzie dodanie skrobi uprzednio rozcieńczonej w zimnej wodzie. Należy go wprowadzać stopniowo, cienkim strumieniem, ciągle mieszając. Gotuj przez 1-2 minuty, aby masa się nie zagotowała.

dodaj sos do mięsa tuż przed podaniem.

ciesz się nowym smakiem zdrowia!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Białe wino - 78   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Borówka brusznica - 43   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy