dżem jabłkowy bez cukru

czy cukier jest wyłączony z diety? Gotuj pyszne bez niego! . Wiele gospodyń domowych unika robienia słodkich preparatów na zimę, ponieważ mają wysoką zawartość cukru. Tak, gruba warstwa słodkiego dżemu na kromce białego chleba nie jest najlepszą opcją dla zdrowia. Ale tak czy inaczej, Gorąco polecam przygotowanie pachnącego dżemu na zimę. Bądźmy bardziej pomysłowi i ugotujmy dżem jabłkowy bez cukru!
ksi-ksaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 8 g
38 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

1. Wybieramy dojrzałe owoce, najlepiej nie najbardziej kwaśną odmianę.
2. Myjemy, czyścimy wszelkie ślady zepsucia-od tego zależy, jak długo przedmiot będzie przechowywany.
3. Pokrój w plasterki, włóż do rondla, napełnij wodą.
4. Gotuj przez 15 minut, nie zapomnij wymieszać.
5. Zmiel schłodzone gotowane plasterki jabłka przez sito.
6. Powstałą masę gotujemy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż zgęstnieje.
7. Gotowy dżem układamy w czystych, suchych, wysterylizowanych słoikach, hermetycznie zwijamy.

pożądane jest pasteryzowanie takiego dżemu w temperaturze 100°C przez 20 minut.

ciesz się jabłkowym smakiem i aromatem! Bądź zdrowy!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy