skład / składniki
metoda gotowania
najpierw musisz spłukać groszek i moczyć przez 10-12 godzin. Następnie gotuj do miękkości (zwykle godzinę). Spuść wodę do osobnego pojemnika. Zmiel gotowy groszek blenderem, w razie potrzeby dodając odsączony bulion. Konsystencja masy będzie przypominać tłuczone ziemniaki.
trzymaj nasiona sezamu na gorącej patelni przez 2 minuty, ciągle mieszając, a następnie posiekaj blenderem, dodaj połowę oliwy z oliwek, trochę soku z cytryny i wodę, wymieszaj. Okazuje się, że makaron jest cienki. Połącz go z puree z grochu, wymieszaj.
wyciśnij ząbek czosnku do powstałego puree, dodaj przyprawy, pozostałą oliwę z oliwek i sok z cytryny, sól. Razem ze wszystkimi dodatkami ponownie wymieszaj blenderem, aż uzyskasz idealnie jednorodną masę. To wszystko, hummus jest gotowy!
rozłóż przekąskę na chrupiącej skórce chleba i jedz z apetytem!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Suszony zielony groszek nie gotowany cały - 340 kcal/100g
- Zgnieciony groszek surowy bez powłoki nasiennej - 348 kcal/100g
- Rozdrobniony groszek gotowany - 115 kcal/100g
- Groszek Turecki suszony nie gotowany - 360 kcal/100g
- Groszek krowi suszony nie gotowany - 343 kcal/100g
- Groszek krowie suszony gotowany - 76 kcal/100g
- Suszony groszek - 322 kcal/100g
- Groszek - 298 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Kurkuma - 325 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g