skład / składniki
metoda gotowania
1. Połącz sól i mąkę, przesiej. Dodaj wodę.
2. Zagnieść ciasto, dobrze zagnieść-co najmniej 15 minut.
3. Przykryj gotowe ciasto folią i odstaw (wystarczy 20 minut).
4. Zetrzyj ser-lepiej to zrobić na grubej tarce.
5. Połącz ser, stopione masło i żółtka. Sól i dobrze wymieszaj.
6. Ugniataj ponownie osadzone ciasto, podziel na kilka części i uformuj "kiełbaski" o średnicy około 4 cm.
7. Pokrój na małe kwadraty.
8. Rozwałkuj każdy kawałek - powinien być okrągły, o grubości nie większej niż 2 mm.
9. Na każdym kółku w środku umieść nadzienie-1-1, 5 łyżeczki.
10. Uformuj chinkali: ściśnij krawędzie u góry, stopniowo kształtując torebkę. Uszczypnij u góry Kształt kucyka.
11. Zanurz chinkali we wrzącej osolonej wodzie, gotuj nie dłużej niż 10 minut na małym ogniu.
12. Ostrożnie wyjmij chinkali, staraj się nie uszkodzić ciasta.
13. Podczas serwowania dopraw chinkali olejem.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Suluguni - 290 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g

