chinkali z serem

świetna opcja chinkali dla tych, którzy nie jedzą mięsa! Wszyscy są przyzwyczajeni do klasycznych mięsnych chinkali. I postanowiłem zaskoczyć gości i ugotowałem chinkali z nadzieniem serowym. Chyba nie pomyliłam się. I są łatwe do przygotowania! Goście byli zachwyceni, a ja cieszę się, że moja książka z najlepszymi potrawami została wzbogacona o nowy przepis.
TashaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 13 g
tłuszcze 33 % 17 g
węglowodany 41 % 21 g
283 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 50 min

1. Połącz sól i mąkę, przesiej. Dodaj wodę.
2. Zagnieść ciasto, dobrze zagnieść-co najmniej 15 minut.
3. Przykryj gotowe ciasto folią i odstaw (wystarczy 20 minut).
4. Zetrzyj ser-lepiej to zrobić na grubej tarce.
5. Połącz ser, stopione masło i żółtka. Sól i dobrze wymieszaj.
6. Ugniataj ponownie osadzone ciasto, podziel na kilka części i uformuj "kiełbaski" o średnicy około 4 cm.
7. Pokrój na małe kwadraty.
8. Rozwałkuj każdy kawałek - powinien być okrągły, o grubości nie większej niż 2 mm.
9. Na każdym kółku w środku umieść nadzienie-1-1, 5 łyżeczki.
10. Uformuj chinkali: ściśnij krawędzie u góry, stopniowo kształtując torebkę. Uszczypnij u góry Kształt kucyka.
11. Zanurz chinkali we wrzącej osolonej wodzie, gotuj nie dłużej niż 10 minut na małym ogniu.
12. Ostrożnie wyjmij chinkali, staraj się nie uszkodzić ciasta.
13. Podczas serwowania dopraw chinkali olejem.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Suluguni - 290   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy