skład / składniki
metoda gotowania
1. Weź maszynkę do mięsa i obróć na niej orzechy włoskie z ćwiartką cukru.
2. Dodaj połowę soków z cytryny i pomarańczy do mieszanki.
3. Przygotuj syrop cukrowy z resztek cukru i 150 ml wody. Dodaj do niego pozostałe soki z cytryny i pomarańczy, gotuj przez 20 minut (ogrzewanie umiarkowane).
4. Rozpuść masło (robię to, aż stanie się przezroczyste).
5. W formie (natłuszczonej) wyłożyć ciasto i nałożyć na nie nadzienie orzechowe. Powtarzaj, aż forma będzie pełna.
6. Posmaruj górną warstwę jajkiem.
7. Pokrój przyszłą baklawę. Tnę diamentem. Udekoruj każdy romb orzechami migdałowymi.
8. Piec 15 minut w 180 stopniach.
9. Wyjmij, napełnij syropem cukrowym i piecz przez kolejne 10 minut.
Baklava jest podawana schłodzona.
miłej herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Orzechy migdałowe - 609 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal / 100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ciasto filo - 441 kcal/100g