baklava z ciasta filo z migdałami i pomarańczami

Słodka baklava z orientalnymi akcentami. Spróbuj gotować! Zawsze chciałem zrobić baklawę. Szukałem odpowiedniego przepisu na naprawdę pyszny przysmak. Zrobiłam ją z ciasta filo. Jestem zachwycona-słodka, pachnąca! Ten deser jest najlepszy z najlepszych!
allaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 6 g
tłuszcze 40 % 24 g
węglowodany 50 % 30 g
367 kcal
IG: 59 / 0 / 41

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 25 min

1. Weź maszynkę do mięsa i obróć na niej orzechy włoskie z ćwiartką cukru.
2. Dodaj połowę soków z cytryny i pomarańczy do mieszanki.
3. Przygotuj syrop cukrowy z resztek cukru i 150 ml wody. Dodaj do niego pozostałe soki z cytryny i pomarańczy, gotuj przez 20 minut (ogrzewanie umiarkowane).
4. Rozpuść masło (robię to, aż stanie się przezroczyste).
5. W formie (natłuszczonej) wyłożyć ciasto i nałożyć na nie nadzienie orzechowe. Powtarzaj, aż forma będzie pełna.
6. Posmaruj górną warstwę jajkiem.
7. Pokrój przyszłą baklawę. Tnę diamentem. Udekoruj każdy romb orzechami migdałowymi.
8. Piec 15 minut w 180 stopniach.
9. Wyjmij, napełnij syropem cukrowym i piecz przez kolejne 10 minut.

Baklava jest podawana schłodzona.

miłej herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Orzechy migdałowe - 609   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal / 100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ciasto filo - 441   kcal/100g

Podobne przepisy