Zupa jarzynowa minestrone

pyszna włoska zupa. Spróbuj gotować i oceń! Uwielbiam kuchnię włoską za jej temperament i ekstrawagancję smaków. Minestrone to pyszna zupa pomidorowa. Uwielbiam go za bogaty i jasny smak, a jeśli gotujesz go na bulionie warzywnym, okazuje się bardzo lekki, ale wystarczająco satysfakcjonujący. To ulubiona zupa mojej rodziny!
♥PiaiviAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 4 g
tłuszcze 27 % 6 g
węglowodany 55 % 12 g
112 kcal
IG: 64 / 36 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 10 min

jeśli masz suchą fasolę, tak jak ja, warto ją wstępnie namoczyć przez 2-3 godziny w zimnej wodzie, aby przyspieszyć gotowanie. Jeśli fasola nie zostanie namoczona przed gotowaniem, będzie gotowana dłużej. Ponadto, aby zaoszczędzić czas, możesz użyć puszki.

1. Zalej fasolę zimną wodą, aby woda przykryła ją około 2 cm i podpal. Doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu, następnie zmniejszyć do umiarkowanego i gotować do miękkości. Następnie odcedź płyn (lub użyj go jako bulionu,jeśli chcesz)

2. Podczas gotowania fasoli obierz i umyj cebulę i marchewkę, pokrój je w drobną kostkę.
3. Brokuły umyć, rozłożyć na różyczki, a także pokroić w drobną kostkę.
4. Weź duży garnek lub patelnię, wlej oliwę z oliwek, przykryj posiekaną cebulą, marchewką i brokułami i smaż przez kilka minut.
5. Obierz i umyj ziemniaki, pokrój je jak resztę warzyw.
6. Zanurz pomidory we wrzącej wodzie na kilka minut. Usuń skórkę, usuń nasiona. Pokrój przygotowaną miazgę w kostkę.
7. Do podsmażonych warzyw dodaj przygotowane pomidory i ziemniaki, koncentrat pomidorowy, posiekaną natkę pietruszki i drobno starty czosnek. Napełnij wszystko bulionem.
8. Sól, zagotuj na dużym ogniu. Przykryj, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 10 do 15 minut, aż warzywa będą miękkie i prawie gotowe.
9. Dodaj makaron i fasolę, gotuj przez kolejne 5-8 minut, aż makaron się ugotuje.

podawaj minestrone na gorąco z parmezanem na wierzchu.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Fasola - 328   kcal/100g
  • Biała fasola - 352   kcal/100g
  • Fasola ognista czerwona - 23   kcal/100g
  • Fasola świeżo mrożona w opakowaniu (300 g) - 102   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, witaminizowany - 337   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, nabiał - 309   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, jajko - 342   kcal/100g
  • Makaron z mąki 1 klasy - 333   kcal/100g
  • Makaron z mąki w / C - 338   kcal/100g
  • Makaron gotowany - 135   kcal/100g
  • Makaron - 338   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Brokuły - 33   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Parmezan ser 45% tłuszczu - 389   kcal/100g
  • Bulion warzywny - 13   kcal/100g

Podobne przepisy