owsianka z kiełków pszenicy

Zdrowe jedzenie może być bardzo smaczne. Przygotuj się szybko! . Mój znajomy lekarz zalecił mi jedzenie kiełkującej pszenicy. Najpierw dodałem go do sałatek, ale wydawało mi się, że to za mało i ugotowałem owsiankę. Co zaskakujące, okazało się pyszne. Teraz z całą rodziną często jemy śniadanie z tą owsianką, ponieważ jest nie tylko zdrowa, ale także smaczna.
vasilnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 10 g
tłuszcze 6 % 4 g
węglowodany 80 % 55 g
249 kcal
IG: 42 / 58 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 18 h 30 min

1. Weź pszenicę, dokładnie spłucz i namocz w chłodnej wodzie przez 8 godzin.
2. Ponownie spłucz, osusz, włóż do płytkiego talerza,spłaszcz i przykryj głębokim talerzem. W tej pozycji zostawiam pszenicę na noc.
3. Rano powinny pojawić się białe kiełki. Jeśli ich nie ma, niech pszenica jeszcze stoi.
4. Wymieszaj płatki owsiane z kiełkującą pszenicą.
5. Wlej szklankę wody, wlej do niej mieszaninę. Doprowadzić do wrzenia i odstawić na 15-20 minut.
6. Dopraw owsiankę olejem. Możesz dodać jagody lub dżem, miód, owoce, posiekane orzechy - według własnego gustu.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Płatki owsiane - 305   kcal/100g
  • Herkules surowy - 390   kcal/100g
  • Kiełkująca pszenica - 198   kcal/100g

Podobne przepisy