owsianka z kiełków pszenicy
skład / składniki
1
porcje:
metoda gotowania
1. Weź pszenicę, dokładnie spłucz i namocz w chłodnej wodzie przez 8 godzin.
2. Ponownie spłucz, osusz, włóż do płytkiego talerza,spłaszcz i przykryj głębokim talerzem. W tej pozycji zostawiam pszenicę na noc.
3. Rano powinny pojawić się białe kiełki. Jeśli ich nie ma, niech pszenica jeszcze stoi.
4. Wymieszaj płatki owsiane z kiełkującą pszenicą.
5. Wlej szklankę wody, wlej do niej mieszaninę. Doprowadzić do wrzenia i odstawić na 15-20 minut.
6. Dopraw owsiankę olejem. Możesz dodać jagody lub dżem, miód, owoce, posiekane orzechy - według własnego gustu.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Płatki owsiane - 305 kcal/100g
- Herkules surowy - 390 kcal/100g
- Kiełkująca pszenica - 198 kcal/100g