Zupa minestrone z fasolą

Poznaj włoskie jedzenie-zrób lekką zupę! Minestrone to jeden z przepisów na tradycyjne włoskie potrawy. Ta zupa nie pozostawi obojętnym żadnego smakosza i rozweseli nawet w deszczowy dzień. A jeśli jeszcze nie próbowałeś gotować takiej zupy, pamiętaj, aby ugotować ją zgodnie z tym przepisem.
TatkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 3 g
tłuszcze 10 % 1 g
węglowodany 60 % 6 g
40 kcal
IG: 50 / 33 / 17

metoda gotowania

czas gotowania: 5 h

gotuję taką zupę w wolnym kuchence (slow cooker). Ale jest to możliwe w powolnej kuchence w trybie "duszenia" lub na zwykłym kuchence na małym ogniu, tylko w tym przypadku czas gotowania musi zostać skrócony.

pokrój marchewkę i cebulę w kostkę, Wyślij do miski wolnowaru. Dodaj posiekany seler, zmiażdżony czosnek, koncentrat pomidorowy i pomidory, a także przyprawy w postaci suszonego tymianku. Sól, pieprz, wymieszaj.

dodaj wodę (lub bulion), aby uzyskać pożądaną konsystencję. Dusić przez około 4 godziny. Po tym czasie dodajemy fasolę w puszkach (można ją zastąpić fasolą) i spaghetti z pszenicy durum. Posiekaj szpinak, wyślij go do naszej zupy. Kontynuuj gotowanie przez kolejne 45 minut. Sprawdzamy warzywa i spaghetti pod kątem gotowości.

podawaj zupę minestrone posypaną startym parmezanem i posypaną drobno posiekanymi ziołami.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Szpinak - 22   kcal/100g
  • Seler - 12   kcal/100g
  • Korzenie selera - 32   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Parmezan ser 45% tłuszczu - 389   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Fasola zielona - 33   kcal/100g
  • Fasola - 33   kcal/100g
  • Spaghetti - 338   kcal/100g

Podobne przepisy