chinkali w powolnej kuchence

znudzony zwykłymi pierogami? Spróbuj gruzińskiego chinkali! . Co może być prostszego i bardziej satysfakcjonującego niż pyszne mięso w cieście? Myślę, że prawie każdy naród ma swoje własne opcje łączenia tych produktów. Jesteśmy przyzwyczajeni do oglądania pierogów na naszym stole. Ale czasami brakuje różnorodności i najlepiej bez komplikacji w przygotowaniu. Oto moja opcja dla Ciebie-Gruzińskie chinkali! I niezwykłe, smaczne i proste. Jeśli jeszcze tego nie próbowałeś, raczej spróbuj!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 9 g
tłuszcze 16 % 6 g
węglowodany 59 % 22 g
176 kcal
IG: 9 / 0 / 91

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

najpierw zrób test:

1. Przesiej mąkę do pojemnika łatwego do wyrabiania ciasta.
2. Po wykonaniu wgłębienia na środku zjeżdżalni wlej ciepłą wodę do mąki.
3. Ubij jajko kurze w osobnej misce, a także dodaj do miski z mąką.
4. Dodaj sól i zagnieść ciasto.

ciasto nie powinno przyklejać się do rąk, ale zbyt ciasne jest również niepożądane, więc nie przesadzaj z dodatkową mąką. Przykryj miskę ciasta ręcznikiem i pozostaw na 30 minut.

gotowanie nadzienia:

1. Pokrój mięso na bardzo małe kawałki. Nie polecam samodzielnego brania gotowego mięsa mielonego lub mielenia filetów w maszynce do mięsa. Poświęć więcej czasu na przygotowanie, zapewniając potrawie soczyste nadzienie.
2. Polej pokrojone mięso bulionem. Pokrój również bardzo drobno cebulę.
3. Dodaj przyprawy, sól i posiekaną cebulę do mięsa. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, aby uzyskać jednorodną mieszankę.

przejdź do tworzenia samych chinkali:

1. Rozwałkuj cienką elastyczną warstwę ciasta i za pomocą okrągłego kształtu o średnicy około 10 cm (spodki/specjalne. kształty) Wytnij na nim kółka.
2. Ostrożnie nałóż równą ilość nadzienia na każde koło.
3. Zbierz krawędzie kółek w kształt torebki, nakładając jedną fałdę na drugą. Pamiętaj, aby zabezpieczyć górną część "torby", przekręcając ją w rurkę.

ostatni etap jest najłatwiejszy, ponieważ gotowanie chinkali w powolnej kuchence jest szybsze niż na kuchence:

1. Wlej wodę do miski multicookera i zagotuj, wybierając program"Gotowanie"
2. Gdy woda zacznie się gotować, ostrożnie włóż chinkali do miski.
3. Gdy chinkali będą gotowe, zaczną wypływać na powierzchnię.
4. Wyjmij produkty z wody i pozwól im nieco ostygnąć, a następnie podawaj.

polej gotowe danie roztopionym masłem. Ciesz się prawdziwym gruzińskim daniem!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Żeberka wołowe - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Jagnięcina chuda - 169   kcal/100g
  • Baranina tłusta - 225   kcal/100g
  • Baranina-mostek - 533   kcal/100g
  • Jagnięcina-szynka - 232   kcal/100g
  • Kotlet jagnięcy z kością - 380   kcal/100g
  • Baranina - łopatka - 284   kcal/100g
  • Baranina-część grzbietowa - 459   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g

Podobne przepisy