Chinkal na kefirze

Chinkal na kefirze będzie mile widzianym gościem na twoim stole! .
Anna ŚwiatowskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 5 g
tłuszcze 20 % 4 g
węglowodany 55 % 11 g
102 kcal
IG: 9 / 0 / 91

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 50 min

proces gotowania można warunkowo podzielić na 3 etapy. Zacznijmy od bulionu:

1. Oddziel górną część tuszy świeżego kurczaka od skrzydeł i innych części i włóż do rondla. Wlej wodę, aby tusza była pokryta.
2. Tam dodaj jedną cebulę pokrojoną w pierścienie (reszta jest cała) i marchewkę.
3. Na dużym ogniu doprowadzamy bulion do wrzenia i kontynuujemy gotowanie na umiarkowanym ogniu przez 45 minut. Po ugotowaniu usuń pianę i dodaj sól.

drugi etap to przygotowanie samych chinkalin:

1. Wlej tłusty kefir o temperaturze pokojowej do miski.
2. Dodaj sodę do kefiru i wymieszaj te składniki trzepaczką, aż się spienią.
3. Stopniowo dodawaj mąkę i szczyptę soli, nie przestając mieszać ciasta. Ilość mąki może się różnić, ale w rezultacie powstałe ciasto nie powinno przyklejać się do rąk.
4. Po ugniataniu ciasnego ciasta zapakuj je do torby i wstaw do lodówki na 30 minut.
5. Po tym czasie wyjmij ciasto i zwiń kulkę w grubą warstwę (0,5 cm). Dokładnie posmaruj ciasto mąką, aby nie przykleiło się do powierzchni roboczej ani do rąk.
6. Pokrój warstwę ciasta na romby.
7. Umieść chinkaliny w odcedzonym czystym bulionie i gotuj do miękkości.

w międzyczasie możesz przygotować sos:

1. Obierz czosnek i zetrzyj goździki.
2. Wymieszaj starty czosnek ze śmietaną i solą.

sos jest gotowy i chinkal też. Wyjmujemy łyżką cedzakową chinkaliny i układamy na naczyniu wraz z kawałkami gotowanego mięsa. Podczas serwowania dodaj sos i udekoruj ziołami.

chociaż proces nie jest szybki, kuchnia kaukaska jest tego warta. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy