skład / składniki
metoda gotowania
proces gotowania można warunkowo podzielić na 3 etapy. Zacznijmy od bulionu:
1. Oddziel górną część tuszy świeżego kurczaka od skrzydeł i innych części i włóż do rondla. Wlej wodę, aby tusza była pokryta.
2. Tam dodaj jedną cebulę pokrojoną w pierścienie (reszta jest cała) i marchewkę.
3. Na dużym ogniu doprowadzamy bulion do wrzenia i kontynuujemy gotowanie na umiarkowanym ogniu przez 45 minut. Po ugotowaniu usuń pianę i dodaj sól.
drugi etap to przygotowanie samych chinkalin:
1. Wlej tłusty kefir o temperaturze pokojowej do miski.
2. Dodaj sodę do kefiru i wymieszaj te składniki trzepaczką, aż się spienią.
3. Stopniowo dodawaj mąkę i szczyptę soli, nie przestając mieszać ciasta. Ilość mąki może się różnić, ale w rezultacie powstałe ciasto nie powinno przyklejać się do rąk.
4. Po ugniataniu ciasnego ciasta zapakuj je do torby i wstaw do lodówki na 30 minut.
5. Po tym czasie wyjmij ciasto i zwiń kulkę w grubą warstwę (0,5 cm). Dokładnie posmaruj ciasto mąką, aby nie przykleiło się do powierzchni roboczej ani do rąk.
6. Pokrój warstwę ciasta na romby.
7. Umieść chinkaliny w odcedzonym czystym bulionie i gotuj do miękkości.
w międzyczasie możesz przygotować sos:
1. Obierz czosnek i zetrzyj goździki.
2. Wymieszaj starty czosnek ze śmietaną i solą.
sos jest gotowy i chinkal też. Wyjmujemy łyżką cedzakową chinkaliny i układamy na naczyniu wraz z kawałkami gotowanego mięsa. Podczas serwowania dodaj sos i udekoruj ziołami.
chociaż proces nie jest szybki, kuchnia kaukaska jest tego warta. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g