hummus z ciecierzycy
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
1. Ciecierzycę umyć i namoczyć w ciepłej wodzie przez 4 godziny.
2. Gotuj ciecierzycę 40 minut po ugotowaniu (do miękkości) pod przykryciem.
3. Zmiel połowę nasion sezamu.
4. Do gotowej ciecierzycy dodaj posiekany sezam, czosnek, sól, sok z cytryny i przyprawy.
5. Ubij blenderem. Jeśli puree jest suche, dodaj trochę wody, w której gotowano ciecierzycę.
6. Gotowy hummus zalać oliwą z oliwek i posypać pozostałym sezamem, papryką.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Ciecierzyca - 364 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g