hummus z ciecierzycy

pyszny hummus na śniadanie i jesteś pełen energii na cały dzień! . Czy kiedykolwiek kupiłeś hummus w sklepie? Jeśli tak, zapomnij o tym smutnym doświadczeniu i przygotuj je sam. Pikantny smak pikantnych ziół, lekko słodki smak sezamu i kwaskowatość cytryny przeplatają się z cudownym orzechowym smakiem ciecierzycy. Po prostu bajka!
SwietłanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 16 g
tłuszcze 21 % 16 g
węglowodany 59 % 46 g
419 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 5 h 10 min

1. Ciecierzycę umyć i namoczyć w ciepłej wodzie przez 4 godziny.
2. Gotuj ciecierzycę 40 minut po ugotowaniu (do miękkości) pod przykryciem.
3. Zmiel połowę nasion sezamu.
4. Do gotowej ciecierzycy dodaj posiekany sezam, czosnek, sól, sok z cytryny i przyprawy.
5. Ubij blenderem. Jeśli puree jest suche, dodaj trochę wody, w której gotowano ciecierzycę.
6. Gotowy hummus zalać oliwą z oliwek i posypać pozostałym sezamem, papryką.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Ciecierzyca - 364   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g

Podobne przepisy