skład / składniki
metoda gotowania
Zacznijmy od przygotowania fasoli.
aby fasola gotowała się szybciej, zalej ją przez noc wrzącą wodą (aby woda całkowicie pokryła rośliny strączkowe).
rano odcedź zimną wodę i ponownie zalej fasolę wrzącą wodą już w naczyniu do dalszego gotowania (kocioł, rondel), dodaj sodę na czubku noża. Zmiękczy szorstką skorupę roślin strączkowych.
od momentu wrzenia gotuj fasolę przez 20 minut, a następnie zdejmij z ognia i spuść wodę.
podczas gotowania fasoli przygotuj pastę sezamową: zmiel sezam w blenderze z dodatkiem 20 ml oliwy z oliwek.
włóż fasolę z powrotem do garnka, dodaj liście laurowe, sól i zalej wrzącą wodą. Podpal i gotuj przez kolejne 30 minut, aż będą miękkie.
Usuń pachnące liście laurowe z gotowej fasoli i spuść wodę. Ponieważ następnie będziesz musiał zrobić puree, Pozostaw niewielką ilość wody w fasoli (około 100 ml).
umieść rośliny strączkowe wraz z wodą w misce blendera. Dodaj przyprawy (suszony czosnek i zioła), pastę sezamową i 20 ml oliwy z oliwek.
Uruchom mechanizm i zamień wszystkie składniki w puree, dodając w razie potrzeby wodę z fasoli.
hummus jest gotowy! Rozłóż danie w swoich ulubionych miseczkach, udekoruj świeżą natką pietruszki i pozostałą oliwą z oliwek zmieszaną z kurkumą.
aby uzyskać prawdziwą atmosferę Bliskiego Wschodu, podawaj hummus z tradycyjną tortillą pita.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Fasola - 328 kcal/100g
- Biała fasola - 352 kcal/100g
- Fasola ognista czerwona - 23 kcal/100g
- Fasola świeżo mrożona w opakowaniu (300 g) - 102 kcal/100g
- Kurkuma - 325 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal / 100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Czosnek w proszku - 331 kcal/100g