hummus z fasoli

obfity i zdrowy gość z Bliskiego Wschodu-hummus! . Nie jestem miłośnikiem mięsa i Wiem, że istnieje wiele produktów, które można zastąpić w mojej diecie, takich jak rośliny strączkowe. Jednym z dań, które zawierają zdrowe rośliny strączkowe – jest hummus. Tradycyjnie robi się go z ciecierzycy, ale zapewniam cię, że hummus fasolowy nie jest gorszy od ciecierzycy. Jeśli nie chcesz wierzyć mi na słowo, koniecznie ugotuj i spróbuj!
alexaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 17 g
tłuszcze 28 % 19 g
węglowodany 48 % 33 g
408 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 11 h 15 min

Zacznijmy od przygotowania fasoli.
aby fasola gotowała się szybciej, zalej ją przez noc wrzącą wodą (aby woda całkowicie pokryła rośliny strączkowe).
rano odcedź zimną wodę i ponownie zalej fasolę wrzącą wodą już w naczyniu do dalszego gotowania (kocioł, rondel), dodaj sodę na czubku noża. Zmiękczy szorstką skorupę roślin strączkowych.
od momentu wrzenia gotuj fasolę przez 20 minut, a następnie zdejmij z ognia i spuść wodę.
podczas gotowania fasoli przygotuj pastę sezamową: zmiel sezam w blenderze z dodatkiem 20 ml oliwy z oliwek.
włóż fasolę z powrotem do garnka, dodaj liście laurowe, sól i zalej wrzącą wodą. Podpal i gotuj przez kolejne 30 minut, aż będą miękkie.
Usuń pachnące liście laurowe z gotowej fasoli i spuść wodę. Ponieważ następnie będziesz musiał zrobić puree, Pozostaw niewielką ilość wody w fasoli (około 100 ml).
umieść rośliny strączkowe wraz z wodą w misce blendera. Dodaj przyprawy (suszony czosnek i zioła), pastę sezamową i 20 ml oliwy z oliwek.
Uruchom mechanizm i zamień wszystkie składniki w puree, dodając w razie potrzeby wodę z fasoli.
hummus jest gotowy! Rozłóż danie w swoich ulubionych miseczkach, udekoruj świeżą natką pietruszki i pozostałą oliwą z oliwek zmieszaną z kurkumą.
aby uzyskać prawdziwą atmosferę Bliskiego Wschodu, podawaj hummus z tradycyjną tortillą pita.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Fasola - 328   kcal/100g
  • Biała fasola - 352   kcal/100g
  • Fasola ognista czerwona - 23   kcal/100g
  • Fasola świeżo mrożona w opakowaniu (300 g) - 102   kcal/100g
  • Kurkuma - 325   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal / 100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Czosnek w proszku - 331   kcal/100g

Podobne przepisy