skład / składniki
metoda gotowania
1. Namocz ciecierzycę przez noc. Ciecierzyca to turecki groszek.
2. Rano ugotuj spuchniętą ciecierzycę do miękkości, dodając trochę sody (około 35-40 minut).
3. W międzyczasie usmaż nasiona sezamu na patelni. Czas opiekania około 1-2 minut (tylko do lekkiego zrumienienia). Patelnia powinna być idealnie sucha, bez dodawania oleju.
4. Zmiel gotowy sezam za pomocą blendera, dodaj oliwę z oliwek. Na wyjściu otrzymujemy pastę tahini.
5. Na tym etapie połącz gotową gotowaną ciecierzycę i pastę sezamową, dodaj sok z cytryny, zirę, czosnek, kilka gałązek kolendry, sól, pieprz i posiekaj blenderem. Śledź konsystencję masy, doprowadzając ją do pożądanej za pomocą wywaru z ciecierzycy.
6. Przenieś gotowy hummus do pojemnika do przechowywania, pozostaw na godzinę lub sekundę do zaparzenia.
7. Posyp gotowe danie papryką.
traktuj gości i jedz sam! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Zira - 112 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Ciecierzyca - 364 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal / 100g