skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
We wrzącej osolonej wodzie ugotuj mięso sojowe, wrzuć je do durszlaka i lekko ściśnij.
Krok 2:
Drobno posiekaną cebulę podsmażamy na oleju roślinnym na złoty kolor.
Krok 3:
Dodaj mięso sojowe do cebuli, smaż przez 5 minut, ciągle mieszając.
Krok 4:
Drobno posiekaj paprykę.
Krok 5:
Zmiel mięso sojowe i cebulę blenderem, dodaj drobno posiekaną paprykę, trochę zieleni, sodę, przyprawy. Wszystko wymieszaj, włóż do lodówki na godzinę. Następnie formujemy steki z powstałej masy i układamy w naczyniu do pieczenia, uprzednio nasmarowanym olejem roślinnym.
Krok 6:
Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 20-30 minut, aż powstanie złoty kolor.
Krok 7:
Podczas serwowania możesz ozdobić zielenią.
polecam wypróbowanie przepisu na befsztyk sojowy. Z wyglądu nie można go odróżnić od zwykłego steku mięsnego, ale smak nie pozostawił obojętnej całej rodziny, która traktowała mięso sojowe "tak sobie"! Ponadto będziesz zaskoczony przyjemnym uczuciem lekkości i sytości w tym samym czasie, ponieważ mięsa sojowego nie można nazwać ciężkim jedzeniem. Świetna opcja dla tych, którzy przestrzegają postów lub po prostu chcą ułatwić i urozmaicić dietę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Mięso sojowe - 296 kcal/100g