mielony stek z mięsa sojowego

bardzo satysfakcjonujące, a jednocześnie łatwe danie!
Rapuncel-2017Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 68 % 27 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 33 % 13 g
164 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    We wrzącej osolonej wodzie ugotuj mięso sojowe, wrzuć je do durszlaka i lekko ściśnij.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Drobno posiekaną cebulę podsmażamy na oleju roślinnym na złoty kolor.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj mięso sojowe do cebuli, smaż przez 5 minut, ciągle mieszając.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Drobno posiekaj paprykę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zmiel mięso sojowe i cebulę blenderem, dodaj drobno posiekaną paprykę, trochę zieleni, sodę, przyprawy. Wszystko wymieszaj, włóż do lodówki na godzinę. Następnie formujemy steki z powstałej masy i układamy w naczyniu do pieczenia, uprzednio nasmarowanym olejem roślinnym.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 20-30 minut, aż powstanie złoty kolor.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podczas serwowania możesz ozdobić zielenią.

polecam wypróbowanie przepisu na befsztyk sojowy. Z wyglądu nie można go odróżnić od zwykłego steku mięsnego, ale smak nie pozostawił obojętnej całej rodziny, która traktowała mięso sojowe "tak sobie"! Ponadto będziesz zaskoczony przyjemnym uczuciem lekkości i sytości w tym samym czasie, ponieważ mięsa sojowego nie można nazwać ciężkim jedzeniem. Świetna opcja dla tych, którzy przestrzegają postów lub po prostu chcą ułatwić i urozmaicić dietę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Mięso sojowe - 296   kcal/100g

Podobne przepisy