makaron jajeczny z krewetkami

przygotuj pyszny obiad - zachwyć swoich bliskich! Pyszny makaron jajeczny z krewetkami i warzywami! Bardzo łatwo jest nakarmić dzieci tym daniem, nawet jeśli nie lubią warzyw. Przygotowanie jest szybkie i łatwe. Ze smakiem można improwizować, dodając różne przyprawy.
artemiaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 8 g
tłuszcze 13 % 4 g
węglowodany 61 % 19 g
151 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

1. Oczyść i umyj pory, marchewki i paprykę.
2. Paprykę i marchewkę pokroić w kostkę, a pory w krążki.
3. Posiekane warzywa smażyć na patelni z olejem słonecznikowym.
4. Ugotuj różyczki brokułów i kalafiora. Nie zapomnij posolić wody.
5. Ugotuj makaron (postępuj zgodnie z instrukcjami na opakowaniu) w osolonej wodzie i wrzuć do durszlaka.
6. Możesz wziąć gotowe krewetki, ale ja, jeśli pozwala na to czas, sam je gotuję.
7. Połącz makaron, pieczone warzywa, brokuły i kalafior, dodaj krewetki.
8. Wymieszaj i, jeśli to konieczne, dodaj sól.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Krewetki w puszkach - 81   kcal/100g
  • Krewetki gotowane - 95   kcal/100g
  • Krewetki obrane mrożone - 60   kcal/100g
  • Krewetki świeże - 97   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Kalafior - 28   kcal/100g
  • Brokuły - 33   kcal/100g
  • Pory - 33   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Makaron jajeczny - 304   kcal/100g

Podobne przepisy