sos borówkowy do mięsa

pyszny pikantny sos do mięsa lub ryb. Spróbuj gotować! Istnieje wiele sosów pasujących do mięsa,ale moim ulubionym jest borówka brusznica! Idealne połączenie smaków. Kwaśno-gorzki smak borówki brusznicy i słodycz cukru, pikantne nuty ziół i aromat cytryny. Magiczny smak!
larisa.begAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 3 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 97 % 28 g
119 kcal
IG: 21 / 0 / 79

metoda gotowania

Czas gotowania: 45 min

1. Zetrzyj imbir.
2. Umyj Borówki, połącz z startym imbirem i gotuj na małym ogniu.
3. Dodaj mieszankę ziół do borówki brusznicy(możesz użyć absolutnie dowolnych ziół, używam prowansalskich lub włoskich).
4. Gotuj Borówki przez 10-15 minut. Zmiel w blenderze i dodaj sok z cytryny i skórkę. W razie potrzeby można użyć skórki pomarańczowej i soku.
5. Wlej cukier do sosu i odparuj płyn przez 25 minut, ciągle mieszając.

sos jest gotowy. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Borówka brusznica - 43   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Mieszanka ziół - 259   kcal/100g

Podobne przepisy