sos borówkowy z dżemem

Łatwe do przygotowania, przyjemne do jedzenia! Warto spróbować! . Jeśli chcesz nadać swojemu daniu niepowtarzalny smak i aromat, użyj swojego ulubionego sosu. Dobrze sobie z tym poradzi, a Ty masz pochwały i komplementy. Moim niezastąpionym pomocnikiem był sos borówkowy z dżemu. Słodkie półfabrykaty pozostały z zeszłego roku i teraz z powodzeniem ich używam.
Lisa MAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 3 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 98 % 39 g
158 kcal
IG: 67 / 0 / 33

metoda gotowania

czas gotowania: 25 min

z przyzwyczajenia robię sos na patelni. Możesz wziąć dowolne naczynia, które Ci odpowiadają.
wlej Porto na patelnię z wysokim brzegiem, dodaj cukier, ocet i półfabrykat borówki brusznicy. Wymieszaj wszystkie składniki i gotuj na małym ogniu, aż masa się zagotuje i stanie się gęsta.
na wyjściu otrzymujemy jasny pikantny sos, który ozdobi i uzupełni każde danie.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Borówka brusznica - 43   kcal/100g
  • Wina mocne - 163   kcal/100g
  • Wino mocne (Madera) - 150   kcal/100g
  • Ocet winny biały - 14   kcal/100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal/100g

Podobne przepisy