Sałatka słonecznikowa z grzybami

lubisz grzyby? Uzupełnij je ulubioną sałatką, a będzie smaczniejsza! Nasza rodzina bardzo lubi grzyby i często dodajemy nasz ulubiony składnik do różnych przepisów. Dziś dzielę się przepisem na znaną sałatkę słonecznikową, uzupełnioną świeżymi grzybami.
marakeshAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 8 g
tłuszcze 48 % 12 g
węglowodany 20 % 5 g
165 kcal
IG: 60 / 0 / 40

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h 20 min

Wybierz szerokie danie, ułóż sałatę i uformuj na niej" pół słońca " z wcześniej przygotowanych składników, pokrywając każdą warstwę majonezem:

1. Pierwszą warstwą będzie drobno posiekane gotowane mięso. Można go wziąć według własnego gustu-drób, wieprzowina, wołowina. Kiedy mięso jest ugotowane, nie zapomnij posolić wody, dodać liść laurowy i pieprz.
2. Drugą warstwę ułożyć drobno posiekane pieczarki i cebulę smażone na oleju słonecznikowym. Podczas smażenia posolić.
3. Trzecią warstwą będą drobno posiekane ogórki.
4. Czwarta warstwa to starte białka jaj.
5. Piąta warstwa to posiekane suszone śliwki. Suszone owoce namocz w gorącej wodzie przez 20 minut.
6. Szósta warstwa to tarty twardy ser.
7. Wykończenie to drobno starte żółtka.

wszystkie warstwy z wyjątkiem ostatniej są pokryte majonezem.

teraz pozostaje udekorować sałatkę. Ułóż frytki wzdłuż krawędzi naczynia, a oliwki na środku.

pozwól "słonecznikowi" trochę zaparzyć(1-2 godziny w lodówce) i zacznij jeść!

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Oliwki - 166   kcal/100g
  • Śliwka - 227   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sałata liściasta - 14   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Ogórki kiszone - 16   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Frytki - 536   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy