skład / składniki
metoda gotowania
Wybierz szerokie danie, ułóż sałatę i uformuj na niej" pół słońca " z wcześniej przygotowanych składników, pokrywając każdą warstwę majonezem:
1. Pierwszą warstwą będzie drobno posiekane gotowane mięso. Można go wziąć według własnego gustu-drób, wieprzowina, wołowina. Kiedy mięso jest ugotowane, nie zapomnij posolić wody, dodać liść laurowy i pieprz.
2. Drugą warstwę ułożyć drobno posiekane pieczarki i cebulę smażone na oleju słonecznikowym. Podczas smażenia posolić.
3. Trzecią warstwą będą drobno posiekane ogórki.
4. Czwarta warstwa to starte białka jaj.
5. Piąta warstwa to posiekane suszone śliwki. Suszone owoce namocz w gorącej wodzie przez 20 minut.
6. Szósta warstwa to tarty twardy ser.
7. Wykończenie to drobno starte żółtka.
wszystkie warstwy z wyjątkiem ostatniej są pokryte majonezem.
teraz pozostaje udekorować sałatkę. Ułóż frytki wzdłuż krawędzi naczynia, a oliwki na środku.
pozwól "słonecznikowi" trochę zaparzyć(1-2 godziny w lodówce) i zacznij jeść!
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Oliwki - 166 kcal/100g
- Śliwka - 227 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sałata liściasta - 14 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Ogórki kiszone - 16 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Frytki - 536 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g