Zupa gulaszowa węgierska klasyka

klasyczna zupa gulaszowa nie pozostawi nikogo obojętnym. Aby zupa była gęstsza, musisz gotować dłużej.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 44 % 8 g
tłuszcze 28 % 5 g
węglowodany 28 % 5 g
93 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 30 min

1. Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę.
2. W rondlu z grubym dnem rozgrzej olej roślinny.
3. W kilku seriach smaż mięso na dużym ogniu, aż będzie złotobrązowe.
4. Włóż całe mięso do rondla, dodaj paprykę, liść laurowy i mąkę. Smażyć, mieszając, 1 minutę.
5. Wlej 300 ml wody, zagotuj, zmniejsz ogień do minimum i gotuj pod przykryciem przez około godzinę.
6. Ziemniaki obrać i pokroić w dużą kostkę.
7. Wlać pozostałą wodę i ułożyć ziemniaki. Sól, pieprz.
8. Gotuj, aż ziemniaki będą miękkie, a mięso będzie miękkie, około 40 minut. Gulasz podawać ze śmietaną i natką pietruszki.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Szynka wołowa - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g

Podobne przepisy