kawior z dyni z pietruszką i selerem na zimę

Przygotuj słońce na zimę w słoikach! Bardzo smaczne i proste! Jasny i słoneczny kawior z squasha z pewnością zachwyci całą rodzinę zimą. Może być podawany jako dodatek do przystawki, jako przystawka lub do kanapek.
lerikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 1 g
tłuszcze 40 % 4 g
węglowodany 50 % 5 g
60 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 40 min

gotowanie kawioru z squasha nie jest trudne:

- umyj Kabaczek, obierz ze skóry, pokrój w kostkę;
- przenieś Kabaczek do dużego kotła i smaż na oleju roślinnym przez 10 minut;
- w osobnym pojemniku smażyć pokrojoną w kostkę marchewkę i cebulę;
- dowolnie kroimy pomidory, wysyłamy do kotła do squasha wraz ze smażoną cebulą i marchewką;
- dodaj sól i cukier, gotuj warzywa na wolnym ogniu przez około pół godziny, od czasu do czasu mieszając;
- drobno posiekaj czosnek, obrany korzeń pietruszki i selera, Wyślij do kotła do squasha, gotuj na wolnym ogniu przez 10-15 minut;
- zmiel dobrze duszone warzywa blenderem, aż masa zamieni się w jednorodne tłuczone ziemniaki, dodaj ocet i gotuj, aż zgęstnieje przez pół godziny. Nie zapomnij wymieszać kawioru;
- drobno posiekaj natkę pietruszki, dodaj do kotła;
- gdy kawior się zagotuje, wlej go do sterylnych słoików, hermetycznie Zamknij.
odwracamy puszki do góry nogami i pamiętaj, aby zaizolować je wełnianym kocem.

po całkowitym ochłodzeniu wysyłamy kawior z kabaczki do przechowywania w piwnicy lub spiżarni.

zima nie jest straszna, jeśli słoiki są wypełnione pysznymi półfabrykatami!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g
  • Korzeń pietruszki - 49   kcal/100g
  • Patisson - 18   kcal/100g
  • Korzeń selera - 32   kcal/100g

Podobne przepisy