Tortilla domowej roboty z nadzieniem

pyszne danie na przekąskę. Zaskocz swoich bliskich! Gotuję tortillę z nadzieniem jako przekąskę-zmieniam nadzienia, a moje dzieci są bardzo zadowolone. Do szkoły daję im tortillę z nadzieniem serowym. Mąż uwielbia mięso i nadzienie z wątróbką. I często gotuję z twarogiem i czosnkiem. Improwizuj! W dzisiejszym przepisie proponuję spróbować nadzienia z pastą wątrobową. To jest pyszne!
majeranekAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 8 g
tłuszcze 24 % 9 g
węglowodany 54 % 20 g
195 kcal
IG: 15 / 0 / 85

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 45 min

najpierw przygotuj tortille:

1. Wymieszaj oba rodzaje mąki, dodaj sól.
2. Wlej gorącą wodę do mieszanki, wyrabiając ciasto.
3. Dodaj stopione masło do ciasta.
4. Dobrze zagnieść ciasto, aż będzie gładkie. Powinien być elastyczny.
5. Zawiń ciasto w folię spożywczą i pozostaw na 35-40 minut.
6. Podziel ciasto na części w zależności od średnicy patelni (20 cm na 8 części, 26 cm na 6 części). Uformuj koloboki.
7. Zwiń każdą bułkę w ciasto.
8. Dobrze podgrzej patelnię (suchą-nie trzeba dodawać oleju).
9. Piecz tortille z obu stron, aż się zarumienią.

teraz zajmijmy się nadzieniem (lub jeszcze lepiej przygotuj nadzienie, gdy ciasto stoi):

1. Umyj wątrobę i gotuj w osolonej wodzie przez 10-15 minut.
2. Obierz i umyj marchewki i cebulę. Pokrój cebulę w kostkę, zetrzyj marchewki.
3. Usmaż przygotowane warzywa na oleju roślinnym.
4. Pokrój wątrobę na małe kawałki i posiekaj blenderem. W tym procesie dodaj masło i zmielony pieprz do smaku.

zbieranie gotowego dania:

5. Rozłóż tortille na wierzchu warstwą pasty wątrobowej.
6. Następnie połóż warstwę smażonych warzyw.
7. Przekręć rolkę.
8. Podczas serwowania pokrój na porcje, podawaj ze świeżymi ziołami.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana - 368   kcal/100g
  • Pełnoziarnista mąka kukurydziana razowa - 355   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana pełnoziarnista przesiana - 362   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami vitaminisir - 364   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami newitaminiza - 364   kcal/100g
  • Wątróbka drobiowa - 140   kcal/100g

Podobne przepisy