mrożony dżem wiśniowy

pyszny dżem dla najbardziej ukochanych. Słodki smak dzieciństwa! Mój ulubiony dżem wiśniowy. Uwielbiam jego słodko-kwaśny smak. Dziś proponuję zrobić dżem nie ze świeżych, ale z mrożonych jagód (kupionych w sklepie lub z własnych zapasów). Plusem jest to, że możesz ugotować małą porcję. A przepis będzie odpowiedni dla tych, którzy nie mają gdzie przechowywać dużej liczby słoików.
ArtesianaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 55 g
222 kcal
IG: 11 / 0 / 89

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 45 min

1. Opłucz mrożone wiśnie i przykryj cukrem, nie musisz rozmrażać.
2. Odstawić ,aż puści sok (około godziny).
3. Gotować na wolnym ogniu. Po 15 minutach odcedź nadmiar syropu i gotuj przez kolejne 15-20 minut, ciągle mieszając. Jeśli lubisz grubszy przysmak, możesz wydłużyć czas.

schłodzony dżem można natychmiast podać z herbatą.

udanych eksperymentów!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mrożona wiśnia - 46   kcal/100g

Podobne przepisy