pyszny dżem dla najbardziej ukochanych. Słodki smak dzieciństwa! Mój ulubiony dżem wiśniowy. Uwielbiam jego słodko-kwaśny smak. Dziś proponuję zrobić dżem nie ze świeżych, ale z mrożonych jagód (kupionych w sklepie lub z własnych zapasów). Plusem jest to, że możesz ugotować małą porcję. A przepis będzie odpowiedni dla tych, którzy nie mają gdzie przechowywać dużej liczby słoików.
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny
0
%
0
g
tłuszcze
0
%
0
g
węglowodany
100
%
55
g
222
kcal
IG:
11
/
0
/
89
metoda gotowania
czas gotowania:
1 h 45 min
PT1H45M
1. Opłucz mrożone wiśnie i przykryj cukrem, nie musisz rozmrażać.
2. Odstawić ,aż puści sok (około godziny).
3. Gotować na wolnym ogniu. Po 15 minutach odcedź nadmiar syropu i gotuj przez kolejne 15-20 minut, ciągle mieszając. Jeśli lubisz grubszy przysmak, możesz wydłużyć czas.
schłodzony dżem można natychmiast podać z herbatą.
udanych eksperymentów!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy