Letnia sałatka z masłem dyniowym

Jasna letnia sałatka nie pozostawi nikogo obojętnym! . Uwielbiam tę sałatkę ze względu na dużą zawartość warzyw i ich niezwykłe połączenie z makaronem. Lekki i smaczny, zawsze pomaga, gdy nie chcesz stać długo przy kuchence.
Anna ŚwiatowskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 6 g
tłuszcze 12 % 4 g
węglowodany 71 % 24 g
151 kcal
IG: 17 / 83 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 25 min

ugotuj makaron (z pszenicy durum), spłucz pod strumieniem zimnej wody.

moje warzywa i grubo posiekane. Sałatka będzie wyglądać jasno, pięknie i apetycznie!

wymieszaj wszystkie składniki (z wyjątkiem makaronu) w głębokiej misce, sól, pieprz, dodaj drobno posiekany czosnek, oliwki i świeży zielony groszek.

do ekstrawagancji warzyw dodajemy schłodzony makaron, drobno posiekane warzywa (zwykle używam pietruszki i koperku), posypujemy pestkami dyni i doprawiamy olejem dyniowym.

zjedz sałatkę, ciesz się latem!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, witaminizowany - 337   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, nabiał - 309   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, jajko - 342   kcal/100g
  • Makaron z mąki 1 klasy - 333   kcal/100g
  • Makaron z mąki w / C - 338   kcal/100g
  • Makaron gotowany - 135   kcal/100g
  • Makaron - 338   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Oliwki - 115   kcal/100g
  • Groszek zielony świeży - 280   kcal/100g
  • Groszek zielony konserwowy - 55   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g
  • Suszone pestki dyni i dyni - 553   kcal/100g
  • Pestki dyni - 556   kcal/100g
  • Masło dyniowe - 896   kcal/100g

Podobne przepisy