galaretka wieprzowa z żelatyną

Przygotuj piękne i wykwintne danie mięsne-zaskocz gości! Galaretka z języka wieprzowego, pięknie ozdobiona pojedynczymi porcjami, z pewnością zachwyci świąteczny stół. W duecie ze świeżym zielonym groszkiem język tworzy niezwykły smak. Przygotowanie takiego dania jest bardzo proste, najważniejsze jest prawidłowe ugotowanie mięsa.
leno4kaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 60 % 6 g
tłuszcze 30 % 3 g
węglowodany 10 % 1 g
57 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 4 h

gotuj język w dwóch etapach:
- napełnij ciepłą wodą i zagotuj. Gotuj przez 3-5 minut i spuść wodę;
- po raz drugi wlej gorącą wodę, dodaj liść laurowy, ziele angielskie i sól, gotuj przez około 2 godziny.

oczyść język z filmu i pokrój na kawałki. W małym pojemniku rozpuszczamy arkusze żelatyny na przemian (nie wszystkie na raz), używając do tego pół szklanki ciepłej wody. Następnie wlej dwie szklanki bulionu do małego pojemnika i dodaj rozpuszczoną żelatynę.

w wybranych foremkach (możesz wziąć silikon - bardzo wygodnie) układamy kilka kawałków języka, dekorujemy zielonym groszkiem i napełniamy przygotowanym bulionem. Wysyłamy do lodówki, aż całkowicie stwardnieje.

jedz dla zdrowia!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Groszek zielony świeży - 280   kcal/100g
  • Groszek zielony konserwowy - 55   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Język wieprzowy - 165   kcal/100g

Podobne przepisy