galaretka wieprzowa z żelatyną
skład / składniki
5
porcje:
metoda gotowania
gotuj język w dwóch etapach:
- napełnij ciepłą wodą i zagotuj. Gotuj przez 3-5 minut i spuść wodę;
- po raz drugi wlej gorącą wodę, dodaj liść laurowy, ziele angielskie i sól, gotuj przez około 2 godziny.
oczyść język z filmu i pokrój na kawałki. W małym pojemniku rozpuszczamy arkusze żelatyny na przemian (nie wszystkie na raz), używając do tego pół szklanki ciepłej wody. Następnie wlej dwie szklanki bulionu do małego pojemnika i dodaj rozpuszczoną żelatynę.
w wybranych foremkach (możesz wziąć silikon - bardzo wygodnie) układamy kilka kawałków języka, dekorujemy zielonym groszkiem i napełniamy przygotowanym bulionem. Wysyłamy do lodówki, aż całkowicie stwardnieje.
jedz dla zdrowia!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Groszek zielony świeży - 280 kcal/100g
- Groszek zielony konserwowy - 55 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Język wieprzowy - 165 kcal/100g