skład / składniki
metoda gotowania
kruszymy ciasteczka za pomocą wałka do ciasta, młotka kuchennego lub po prostu łamiemy je rękami.
jeśli orzechy są surowe, smaż na patelni bez dodawania oleju. W kiełbasie można je umieścić w całości lub trochę posiekać.
w rondelku wymieszaj mleko i kakao, dodaj cukier. Stawiamy na średnim ogniu, a gdy masa się rozgrzeje, dodajemy masło. Gotuj masę, aż masło i cukier całkowicie się rozpuszczą.
do przygotowanej masy Wprowadzamy ciasteczka, mieszamy, następnie wprowadzamy orzechy i ponownie mieszamy. Tworzymy kiełbasę, pakujemy za pomocą folii spożywczej lub zwykłej torby celofanowej. Gotowe produkty wysyłamy do zamrażarki.
po półtorej do dwóch godzin wyjmujemy czekoladowe kiełbaski z orzechami i ciasteczkami i podajemy do herbaty.
miłej herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Surowe orzeszki ziemne ze skorupką - 564 kcal/100g
- Surowe orzeszki ziemne bez łupin - 568 kcal/100g
- Orzeszki ziemne gotowane - 376 kcal/100g
- Orzeszki ziemne smażone ze skorupką - 582 kcal/100g
- Orzeszki ziemne prażone i solone - 585 kcal/100g
- Orzeszki ziemne orzechy - 568 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Ciasteczka kawowe - 589 kcal/100g
- Ciasteczka waflowe - 540 kcal/100g
- Ciasteczka Kurabye - 489 kcal/100g
- Kremowe ciasteczka - 510 kcal/100g
- Ciasteczka czekoladowe - 406 kcal/100g