Panna cotta z rabarbarem

delikatny kremowy Deser jogurtowy z rabarbarem. Deser okazał się niesamowicie delikatny - po prostu rozpływa się w ustach. Rabarbar jest w nim bardzo odpowiedni - równoważy cukier, więc deser nie jest zbyt słodki, ale też kwaśny.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 4 g
tłuszcze 29 % 6 g
węglowodany 52 % 11 g
138 kcal
IG: 17 / 17 / 67

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 4 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Odmierz składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Żelatynę namoczyć w 60 ml przegotowanej wody.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rabarbar umyć, obrać i pokroić na małe kawałki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wymieszaj rabarbar z 1 łyżką cukru.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włóż rabarbar do rondla, wlej 3 łyżki wody i zagotuj, a następnie gotuj pod przykryciem przez około 7 minut, aż rabarbar będzie miękki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Śmietanę połączyć z żelatyną i cukrem, mieszając, doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Powinna uzyskać jednorodną mieszaninę. Ochłodzić.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj rabarbar, jogurt i cukier waniliowy do śmietany.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Mieszaj, aż będzie gładka. Wlej Panna Cotta do misek i wstaw do lodówki na 3-4 godziny lub na noc.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58   kcal/100g
  • "Rastishka" - 122   kcal/100g
  • Jogurt pitny "Danon" - 76   kcal/100g
  • Jogurt do picia "Agusha" - 87   kcal/100g
  • "Actimel" naturalny - 83   kcal/100g
  • Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96   kcal/100g
  • "majetel" - 48   kcal/100g
  • Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152   kcal/100g
  • Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68   kcal / 100g
  • Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48   kcal/100g
  • Beztłuszczowy jogurt mleczny - 38   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Rabarbar - 13   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy