kompot rabarbarowy z imbirem i cytryną
skład / składniki
8
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Odmierz składniki.
Krok 2:

Rabarbar umyć, pokroić na małe kawałki.
Krok 3:

Włóż rabarbar i cukier do wody. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez około 5 minut.
Krok 4:

Pokrój cytrynę w plasterki.
Krok 5:

Imbir obrać i pokroić w cienkie plasterki.
Krok 6:

Dodaj imbir i cytrynę do kompotu, gotuj przez kolejne 1-2 minuty i zdejmij z ognia.
Krok 7:

Dodałem jeszcze 2 łyżki syropu cytrusowego. Zrobiłem to na bazie trzeciej wody podczas gotowania owoców cytrusowych na kandyzowane owoce. Dlatego dodano mniej cukru - 40 g zamiast 50.
kompot najlepiej podawać schłodzony.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Rabarbar - 13 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g

