kompot rabarbarowy z imbirem i cytryną

odświeża w upale, dodaje energii, wypełnia witaminami. Ciągle zbieram przepisy z moim ulubionym rabarbarem. Na prośbę męża ugotowała kompot. Bardzo dobrym rozwiązaniem okazało się dodanie syropu cytrusowego. Ogólnie radzę nie wyrzucać skórek z owoców cytrusowych, ale dać im drugie życie, robiąc kandyzowane owoce i takie syropy.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 3 g
11 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Odmierz składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rabarbar umyć, pokroić na małe kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włóż rabarbar i cukier do wody. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez około 5 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój cytrynę w plasterki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Imbir obrać i pokroić w cienkie plasterki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj imbir i cytrynę do kompotu, gotuj przez kolejne 1-2 minuty i zdejmij z ognia.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodałem jeszcze 2 łyżki syropu cytrusowego. Zrobiłem to na bazie trzeciej wody podczas gotowania owoców cytrusowych na kandyzowane owoce. Dlatego dodano mniej cukru - 40 g zamiast 50.

kompot najlepiej podawać schłodzony.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Rabarbar - 13   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy