Lecho Globe

pamiętaj o tych pysznych Węgierskich słoikach z dzieciństwa!
MicheaszAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 1 g
tłuszcze 33 % 5 g
węglowodany 60 % 9 g
84 kcal
IG: 56 / 0 / 44

metoda gotowania

czas gotowania: 5 h

1) pomidory zalać wrzącą wodą i obrać, a następnie przekręcić w maszynce do mięsa.
gotuj na małym ogniu po gotowaniu przez 1 godzinę.
2) podczas gotowania pomidorów pokrój cebulę w półpierścienie i marchewkę w cienkie paski. Podsmaż cebulę i marchewkę przez 10 minut.
3) obierz paprykę z nasion i łodyg, posiekaj.
4) dodaj cebulę i marchewkę do gotowanych pomidorów, zagotuj, zmniejsz ogień.
5) dodaj posiekaną paprykę, cukier, sól, ocet .
6) ponownie zagotuj i zmniejsz ogień. gotuj na najmniejszym ogniu pod przykryciem przez 15 minut.

7) włóż do wysterylizowanych słoików i zwiń. Odwróć słoiki, zawiń je ręcznikiem lub kocem, trzymaj słoiki owinięte szyjką w dół, aż całkowicie ostygną.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy