Lecho Globe
skład / składniki
30
porcje:
metoda gotowania
1) pomidory zalać wrzącą wodą i obrać, a następnie przekręcić w maszynce do mięsa.
gotuj na małym ogniu po gotowaniu przez 1 godzinę.
2) podczas gotowania pomidorów pokrój cebulę w półpierścienie i marchewkę w cienkie paski. Podsmaż cebulę i marchewkę przez 10 minut.
3) obierz paprykę z nasion i łodyg, posiekaj.
4) dodaj cebulę i marchewkę do gotowanych pomidorów, zagotuj, zmniejsz ogień.
5) dodaj posiekaną paprykę, cukier, sól, ocet .
6) ponownie zagotuj i zmniejsz ogień. gotuj na najmniejszym ogniu pod przykryciem przez 15 minut.
7) włóż do wysterylizowanych słoików i zwiń. Odwróć słoiki, zawiń je ręcznikiem lub kocem, trzymaj słoiki owinięte szyjką w dół, aż całkowicie ostygną.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g