skład / składniki
metoda gotowania
na początek kilka razy myjemy ślimaki pod bieżącą wodą. Umieść w plastikowym pojemniku z małymi otworami do dostarczania powietrza. Posypujemy zwierzęta mąką i zostawiamy na jeden dzień, po czym ponownie powtarzamy procedury wodne i posypujemy mąką. Wszystko to jest potrzebne do oczyszczenia jelit ślimaków przed gotowaniem.
trzeciego dnia spłukujemy ponownie, ale bez późniejszego dodawania mąki.
czwartego dnia myjemy ślimaki i wrzucamy do wrzącej wody na 5 minut. Następnie spuść wodę, ostudź ślimaki i za pomocą pincety wyciągnij mięso z muszli. Gotujemy puste muszle przez 15-20 minut z dodatkiem sody, a następnie suszymy w piekarniku w temperaturze 100-120 stopni (konieczne jest całkowite wyschnięcie muszli).
oddziel filet od jelita, odcinając ciemną skręconą część ostrym nożem. Wysyłamy filety ze ślimaków na patelnię, napełniamy winem. Dodaj wodę, aby płyn całkowicie pokrył filet. Dodaj również grubo posiekaną cebulę i marchewkę, ziarna pieprzu i sól. Gotuj przez 60 minut, po spuszczeniu wody.
aby zrobić olej ślimakowy, za pomocą blendera posiekaj cebulę, czosnek, natkę pietruszki. Dodaj sól, pieprz i zmiękczone masło, ponownie wymieszaj wszystkie składniki blenderem.
wyjmujemy suche muszle, wkładamy do nich część oleju ślimakowego, następnie schłodzony filet i ponownie zamykamy muszlę olejem ślimakowym. Nadziewane w ten sposób muszle doprowadzamy do gotowości w kuchence mikrofalowej przez 3 minuty lub w piekarniku (10 minut). Należy je ułożyć w taki sposób, aby "szyjki" muszli były skierowane do góry, aby uniknąć rozlania aromatycznego oleju, który należy jeść razem z filetem.
jest pyszny, zdrowy i nie przyziemny! Jedz dla zdrowia!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Białe wino - 78 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Ślimaki winogronowe - 90 kcal/100g