ślimaki winogronowe po burgundzku

pyszne i niezwykłe! Rozkoszuj się przysmakiem rodziny i przyjaciół! Urozmaicaj swoją dietę niezwykłym daniem ze ślimaków winogronowych. Są bogate w białko i różne witaminy i pierwiastki śladowe, które z pewnością przyniosą korzyści dla organizmu. Proponuję ugotować ślimaki w stylu burgundzkim - będzie pyszne ! A to świetna okazja, aby zaskoczyć krewnych lub przyjaciół, którzy przyszli odwiedzić ;)
ELENKAAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 37 % 10 g
tłuszcze 48 % 13 g
węglowodany 15 % 4 g
177 kcal
IG: 67 / 0 / 33

metoda gotowania

czas gotowania: 4 D 1 h 20 min

na początek kilka razy myjemy ślimaki pod bieżącą wodą. Umieść w plastikowym pojemniku z małymi otworami do dostarczania powietrza. Posypujemy zwierzęta mąką i zostawiamy na jeden dzień, po czym ponownie powtarzamy procedury wodne i posypujemy mąką. Wszystko to jest potrzebne do oczyszczenia jelit ślimaków przed gotowaniem.

trzeciego dnia spłukujemy ponownie, ale bez późniejszego dodawania mąki.

czwartego dnia myjemy ślimaki i wrzucamy do wrzącej wody na 5 minut. Następnie spuść wodę, ostudź ślimaki i za pomocą pincety wyciągnij mięso z muszli. Gotujemy puste muszle przez 15-20 minut z dodatkiem sody, a następnie suszymy w piekarniku w temperaturze 100-120 stopni (konieczne jest całkowite wyschnięcie muszli).

oddziel filet od jelita, odcinając ciemną skręconą część ostrym nożem. Wysyłamy filety ze ślimaków na patelnię, napełniamy winem. Dodaj wodę, aby płyn całkowicie pokrył filet. Dodaj również grubo posiekaną cebulę i marchewkę, ziarna pieprzu i sól. Gotuj przez 60 minut, po spuszczeniu wody.

aby zrobić olej ślimakowy, za pomocą blendera posiekaj cebulę, czosnek, natkę pietruszki. Dodaj sól, pieprz i zmiękczone masło, ponownie wymieszaj wszystkie składniki blenderem.

wyjmujemy suche muszle, wkładamy do nich część oleju ślimakowego, następnie schłodzony filet i ponownie zamykamy muszlę olejem ślimakowym. Nadziewane w ten sposób muszle doprowadzamy do gotowości w kuchence mikrofalowej przez 3 minuty lub w piekarniku (10 minut). Należy je ułożyć w taki sposób, aby "szyjki" muszli były skierowane do góry, aby uniknąć rozlania aromatycznego oleju, który należy jeść razem z filetem.

jest pyszny, zdrowy i nie przyziemny! Jedz dla zdrowia!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Białe wino - 78   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Ślimaki winogronowe - 90   kcal/100g

Podobne przepisy