zupa ze ślimaków winogronowych
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
rozpuść masło w dużym rondlu na średnim ogniu. Wprowadź mąkę i gotuj przez około 3 minuty, ciągle mieszając. Dodaj drobno posiekaną zieloną cebulę i gotuj jeszcze 1 minutę.
wlej bulion z kurczaka, dodaj cienko pokrojony seler, natkę pietruszki i czarny pieprz, wymieszaj i zagotuj, a następnie gotuj przez 5 minut, ciągle mieszając.
rozpuść skrobię kukurydzianą w odrobinie zimnego mleka i dodaj do gotującej się zupy wraz z pozostałym mlekiem. Gotuj na małym ogniu, ciągle mieszając, aż zupa zgęstnieje i zacznie się gotować. Zajmie to około 8-10 minut.
w osobnym pojemniku wymieszaj śmietanę ze ślimakami, Wyślij do zupy i gotuj przez kolejne 5 minut.
jedz na gorąco, smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal / 100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Seler - 12 kcal/100g
- Korzenie selera - 32 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal / 100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Skrobia kukurydziana - 329 kcal/100g
- Ślimaki winogronowe - 90 kcal/100g
- Rosół z kurczaka - 19 kcal/100g