Zupa bażantowa

Zrób królewską zupę na lunch! Jest niesamowicie pyszny! To moja ulubiona zupa z makaronem i bażantem. Okazuje się niezwykły i bardzo, bardzo smaczny! Trzeba dużo czasu poświęcić, ale warto.
snejokAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 9 g
tłuszcze 41 % 13 g
węglowodany 31 % 10 g
202 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 5 h 30 min

najpierw ugotuj aromatyczny bulion:

posmaruj bażanty oliwą z oliwek i natrzyj solą. Wkładamy je do formy i smażymy w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez godzinę.

gotowe bażanty przenosimy na patelnię i napełniamy wodą. Doprowadź na średnim ogniu do wrzenia, następnie zmniejsz ogień do minimum i kontynuuj gotowanie przez kolejne 2 godziny.

Bażanty rozkładamy na mięso, a bulion filtrujemy i wracamy do rondla.
dodaj seler, pokrojoną marchewkę, posiekaną cebulę, wyciśnij czosnek przez prasę, dodaj rozmaryn, liście laurowe i gwiazdki anyżu (opcjonalnie). Stawiamy patelnię na najsłabszym ogniu i kontynuujemy gotowanie bulionu przez kolejne półtorej godziny, po czym ponownie go filtrujemy.

teraz przejdź bezpośrednio do gotowania zupy:

na patelni lub w małym rondlu na oleju roślinnym smażyć posiekaną cebulę, seler i marchewkę (w plasterkach) do miękkości. Zajmie to od 5 do 8 minut. Dodaj białe wino i gotuj przez minutę lub dwie, a następnie dodaj liść laurowy.

aby zupa pozostała przezroczysta, ugotuj makaron w osobnym pojemniku. Następnie łączymy bulion z warzywami, gotowanym makaronem i kawałkami mięsa bażanta. Dodaj sól i czarny pieprz do smaku. Gotuj dosłownie przez minutę i wlej gorącą zupę do talerzy, dekorując posiekaną natką pietruszki.

jedz z apetytem!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Anyż - 337   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Rozmaryn - 131   kcal/100g
  • Białe wino - 78   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Bażant - 254   kcal/100g
  • Makaron jajeczny - 304   kcal/100g
  • Łodyga selera - 12   kcal/100g

Podobne przepisy