skład / składniki
metoda gotowania
najpierw ugotuj aromatyczny bulion:
posmaruj bażanty oliwą z oliwek i natrzyj solą. Wkładamy je do formy i smażymy w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez godzinę.
gotowe bażanty przenosimy na patelnię i napełniamy wodą. Doprowadź na średnim ogniu do wrzenia, następnie zmniejsz ogień do minimum i kontynuuj gotowanie przez kolejne 2 godziny.
Bażanty rozkładamy na mięso, a bulion filtrujemy i wracamy do rondla.
dodaj seler, pokrojoną marchewkę, posiekaną cebulę, wyciśnij czosnek przez prasę, dodaj rozmaryn, liście laurowe i gwiazdki anyżu (opcjonalnie). Stawiamy patelnię na najsłabszym ogniu i kontynuujemy gotowanie bulionu przez kolejne półtorej godziny, po czym ponownie go filtrujemy.
teraz przejdź bezpośrednio do gotowania zupy:
na patelni lub w małym rondlu na oleju roślinnym smażyć posiekaną cebulę, seler i marchewkę (w plasterkach) do miękkości. Zajmie to od 5 do 8 minut. Dodaj białe wino i gotuj przez minutę lub dwie, a następnie dodaj liść laurowy.
aby zupa pozostała przezroczysta, ugotuj makaron w osobnym pojemniku. Następnie łączymy bulion z warzywami, gotowanym makaronem i kawałkami mięsa bażanta. Dodaj sól i czarny pieprz do smaku. Gotuj dosłownie przez minutę i wlej gorącą zupę do talerzy, dekorując posiekaną natką pietruszki.
jedz z apetytem!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Anyż - 337 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Rozmaryn - 131 kcal/100g
- Białe wino - 78 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Bażant - 254 kcal/100g
- Makaron jajeczny - 304 kcal/100g
- Łodyga selera - 12 kcal/100g