ciasto ziemniaki szyszki świerkowe z kruszonką biszkopt

ulubionym smakiem od dzieciństwa jest ciastko biszkoptowe. Kiedyś, wyjeżdżając z domku, bardzo się spieszyli. Po szybkim wypiciu herbaty z babeczkami wyjechaliśmy i w pośpiechu zapomnieliśmy włożyć babeczki do torby. W ciągu tygodnia babeczki oczywiście bardzo wyschły. Ale znalazłem dla nich zastosowanie w postaci okruchów ciastek. Proponuję spróbować ciasta znanego wszystkim, do którego użyłem kremu maślanego na mleku i jajkach. Więc zacznijmy.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 6 g
tłuszcze 35 % 23 g
węglowodany 56 % 37 g
383 kcal
IG: 5 / 73 / 22

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przez maszynkę do mięsa przepuściłem czerstwe babeczki wraz z orzechami. Wymieszaj suche składniki: okruchy z orzechami i kakao.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przystępujemy do przygotowania kremu maślanego na mleku i jajkach ("Charlotte"). Podgrzej mleko i cukier, mieszając, zagotuj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W osobnym rondlu ubij jajko trzepaczką.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Bez przerywania ubijania wlej gorące słodkie mleko do jajka cienkim strumieniem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Mieszaninę NIE WOLNO gotować prawie na wolnym ogniu, cały czas mieszając. Lekko schłodzić syrop mleczny.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gdy syrop się ochładza, ugniataj masło zmiękczone w temperaturze pokojowej i lekko ubij.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ubijając masło, Wprowadzamy syrop mleczny w małych porcjach i dobrze mieszamy, aż będzie gładki. Wprowadzając ostatnią porcję syropu, dodaj wanilinę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej mieszaninę okruchów, orzechów i kakao do powstałej śmietany. Dokładnie wymieszaj. Powinieneś uzyskać lepką, jednorodną masę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Formujemy ciasto w kształcie świerkowego stożka. Nożyczkami robimy na stożku & quot; łuski & quot;.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Gotowe ciasta posyp cukrem pudrem na wierzchu i wstaw do lodówki na dwie godziny.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Miłej herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Ciasteczka biszkoptowe - 378   kcal/100g

Podobne przepisy