wiosenna sałatka z pokrzywy z jajkiem
skład / składniki
3
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Przygotuj nasze warzywa, dobrze spłucz.
Krok 2:

Pokrzywy należy dobrze spłukać i zalać wrzącą wodą przez 2 minuty, ponownie spłukać zimną wodą. Wyciśnij i pokrój jak każdą zieleń.
Krok 3:

Ugotuj jajka na twardo i drobno posiekaj.
Krok 4:

Pokrój zielony czosnek, cebulę i natkę pietruszki
Krok 5:

Kroimy szczaw
Krok 6:

Wlej całe cięcie do miski, wymieszaj, sól, pieprz i dodaj dowolny olej roślinny.
Krok 7:

Sałatka jest gotowa, wszystko do stołu. Smacznego!
prosta i jednocześnie bardzo pożywna sałatka dobrze sprawdza się jako dodatek do mięsa. Dla odmiany do sałatki można dodać tarty ser lub pokrojone w kostkę ogórki (zarówno słone, jak i świeże).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Szczaw - 19 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Pokrzywa - 33 kcal/100g

