miecznik z cebulą i białym winem

Egzotyczny miecznik w białym winie - nie można wyrazić słowami, jak pyszny! Miecznik ma bardzo smaczne mięso i praktycznie nie ma kości. Jedzenie takiej ryby to przyjemność!
gartsunAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 60 % 15 g
tłuszcze 20 % 5 g
węglowodany 20 % 5 g
168 kcal
IG: 50 / 0 / 50

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 20 min
oczyść, opłucz i osusz rybę. Podziel go na 6 steków. Zetrzyj z obu stron solą, zwiń mąkę pszenną i lekko wstrząśnij, aby usunąć nadmiar.

rozgrzej olej na patelni. Smaż rybę partiami na złoty kolor. Przenieś gotową smażoną rybę na talerz.

do czystego rondla wlej 3 łyżki oleju wyjętego z patelni, podgrzej. Cienko pokrój cebulę i dodaj do oleju. Smaż cebulę na małym ogniu, regularnie mieszając, przez 5 do 7 minut. Następnie wlej wino i gotuj, nie doprowadzając do wrzenia, przez 10 minut. Dodaj rybę do garnka i gotuj na wolnym ogniu, aż będzie miękka, około 10 minut. Podawaj natychmiast. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Białe wino - 78   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Rafinowany olej kukurydziany - 899   kcal/100g
  • Olej kukurydziany - 899   kcal/100g
  • Miecznik - 172   kcal/100g

Podobne przepisy