budyń waniliowo-czekoladowy

2 budyń razem-bajka! Delikatnie i umiarkowanie słodko. Spodoba się wszystkim. Kiedy zobaczyłem ten przepis, zdałem sobie sprawę,że to połączenie, Moje ulubione! Zasadniczo są to dwa budynie podawane razem, warstwami. Możesz też zrobić tylko jeden z tych puddingów-czekoladowy lub waniliowy Solo. Też pyszne, ale razem to coś! Taka świąteczna opcja na każde wakacje może zastąpić lody. Spodoba się dorosłym i dzieciom.
WalentynkiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 4 g
tłuszcze 24 % 9 g
węglowodany 66 % 25 g
195 kcal
IG: 19 / 4 / 77

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Gotowanie żywności

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wymieszaj cukier i mąkę na patelni,

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Stopniowo wlewaj mleko i mieszaj. Włóż mieszaninę do ognia, zagotuj, gotuj ciągle mieszając, aż zgęstnieje.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zdejmij z ognia, dodaj masło i dobrze wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podziel na 2 części. do jednego dodajemy kakao

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W inny cukier waniliowy

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Nadal gotuj obie części, ciągle mieszając, aż zgęstnieje przez 10-15 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pozwól mu trochę ostygnąć, w tym czasie posiekaj orzechy.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ułóż budynie warstwami w kubkach, posyp każdą warstwę posiekanymi orzechami.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Posyp orzechami i startą czekoladą na wierzchu. Wstaw na chwilę do lodówki, aby wszystko w końcu zgęstniało.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Smacznego

zamiast orzechów można użyć gofrów i ciasteczek,ale z czasem rozmoczą się i przestaną chrupać.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy