budyń waniliowo-czekoladowy
skład / składniki
5
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Gotowanie żywności
Krok 2:
Wymieszaj cukier i mąkę na patelni,
Krok 3:
Stopniowo wlewaj mleko i mieszaj. Włóż mieszaninę do ognia, zagotuj, gotuj ciągle mieszając, aż zgęstnieje.
Krok 4:
Zdejmij z ognia, dodaj masło i dobrze wymieszaj.
Krok 5:
Podziel na 2 części. do jednego dodajemy kakao
Krok 6:
W inny cukier waniliowy
Krok 7:
Nadal gotuj obie części, ciągle mieszając, aż zgęstnieje przez 10-15 minut.
Krok 8:
Pozwól mu trochę ostygnąć, w tym czasie posiekaj orzechy.
Krok 9:
Ułóż budynie warstwami w kubkach, posyp każdą warstwę posiekanymi orzechami.
Krok 10:
Posyp orzechami i startą czekoladą na wierzchu. Wstaw na chwilę do lodówki, aby wszystko w końcu zgęstniało.
Krok 11:
Smacznego
zamiast orzechów można użyć gofrów i ciasteczek,ale z czasem rozmoczą się i przestaną chrupać.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g