zupa puree z wołowiny i soczewicy

dla urozmaicenia pierwszych dań ta delikatna zupa puree jest idealna. Pierwsze miejsce w dziale zup w naszej rodzinie pewnie dzielą barszcz i solanka, a drugie zasłużyło na tę zupę z soczewicy.
HalinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 46 % 17 g
tłuszcze 19 % 7 g
węglowodany 35 % 13 g
187 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Wcześniej ugotuj bulion wołowy, około 2,5-3 litry.Opłucz soczewicę, namocz w wodzie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wyjmij mięso z bulionu, pokrój w kostkę, odłóż na razie na bok. Odcedź bulion, podpal.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gotuj soczewicę bez soli w wodzie do miękkości, około 40 minut

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój ziemniaki losowo, włóż do bulionu. Dodaj sól.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przygotuj resztę warzyw, zmiażdż czosnek nożem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podsmaż cebulę i czosnek na patelni w oleju roślinnym.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj marchewki, liście laurowe, mielony pieprz, gotuj na wolnym ogniu, aż marchewki będą miękkie. Usuń czosnek.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj paprykę, smaż przez kilka minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wyślij całą masę warzywną do garnka z ziemniakami, pamiętając o usunięciu liści laurowych.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Gotuj warzywa.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Włóż ugotowaną soczewicę do rondla, dodaj zioła.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Delikatnie ubij blenderem zanurzeniowym, aż stanie się puree. Możesz dodać trochę śmietany, jeśli jest dostępna; nadadzą zupie kremowy smak. Miałem około pół szklanki. Ale jeśli nie ma śmietany, to bez niej dobrze. Włóż mięso, zagotuj zupę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Soczewica suszona nie gotowana - 340   kcal/100g
  • Soczewica suszona gotowana - 106   kcal/100g
  • Soczewica - 340   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Śmietanka 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Sól kuchenna - 0   kcal/100g

Podobne przepisy