skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Wcześniej ugotuj bulion wołowy, około 2,5-3 litry.Opłucz soczewicę, namocz w wodzie.
Krok 2:
Wyjmij mięso z bulionu, pokrój w kostkę, odłóż na razie na bok. Odcedź bulion, podpal.
Krok 3:
Gotuj soczewicę bez soli w wodzie do miękkości, około 40 minut
Krok 4:
Pokrój ziemniaki losowo, włóż do bulionu. Dodaj sól.
Krok 5:
Przygotuj resztę warzyw, zmiażdż czosnek nożem.
Krok 6:
Podsmaż cebulę i czosnek na patelni w oleju roślinnym.
Krok 7:
Dodaj marchewki, liście laurowe, mielony pieprz, gotuj na wolnym ogniu, aż marchewki będą miękkie. Usuń czosnek.
Krok 8:
Dodaj paprykę, smaż przez kilka minut.
Krok 9:
Wyślij całą masę warzywną do garnka z ziemniakami, pamiętając o usunięciu liści laurowych.
Krok 10:
Gotuj warzywa.
Krok 11:
Włóż ugotowaną soczewicę do rondla, dodaj zioła.
Krok 12:
Delikatnie ubij blenderem zanurzeniowym, aż stanie się puree. Możesz dodać trochę śmietany, jeśli jest dostępna; nadadzą zupie kremowy smak. Miałem około pół szklanki. Ale jeśli nie ma śmietany, to bez niej dobrze. Włóż mięso, zagotuj zupę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Soczewica suszona nie gotowana - 340 kcal/100g
- Soczewica suszona gotowana - 106 kcal/100g
- Soczewica - 340 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Śmietanka 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Sól kuchenna - 0 kcal/100g