Wielkanoc twarożek na śmietanie

bardzo smaczna Wielkanoc. Spodoba się zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Kiedy po raz pierwszy spróbowałem twarogu Wielkanocnego odwiedzając ten przepis, byłem mile zaskoczony, ponieważ nie lubię twarogu. Ale podobał mi się ten przepis. I od kilku lat z rzędu przygotowuję go na jasne wakacje.
bteAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 10 g
tłuszcze 43 % 19 g
węglowodany 34 % 15 g
273 kcal
IG: 7 / 20 / 73

metoda gotowania

czas gotowania: 12 h

okazuje się porcją jak dobre ciasto. Możesz spróbować 0,5 porcji.
przetrzyj twaróg przez sito.
dodaj zmiękczone (nie ghee) masło, wymieszaj.
ubij jajka osobno z cukrem.
dodaj śmietanę, wymieszaj.
dodaj cukier waniliowy.
umieść masę na średnim ogniu, zagotuj i gotuj, ciągle mieszając, aż masa zacznie gęstnieć (gotowałem 3 minuty po ugotowaniu). Następnie masę lekko schłodzić.
drobno posiekaj orzechy.
jeśli kandyzowane owoce są duże, należy je pokroić.
wymieszaj twaróg, kandyzowane owoce, orzechy ,rodzynki (rodzynki należy najpierw umyć i wysuszyć).
dodaj masę jajeczną do twarogu, wymieszaj.
przykryj pasochnicę gazą złożoną w 2-3 warstwach. Krawędzie gazy powinny zwisać.
włóż masę twarogową do pasochnicy.
jeśli nie ma pasożytnika, możesz użyć nowej doniczki lub durszlaka. Zawiń krawędzie. W moim przypadku używana jest doniczka.
umieść formę na talerzu lub misce, ponieważ serwatka spłynie.
umieść ładunek (użyłem 2-litrowego słoika wypełnionego wodą, zamknij słoik pokrywką).
włóż formę wraz z ładunkiem do lodówki na 12 godzin.
następnie usuń krawędzie gazy, Odwróć kształt, Usuń gazę. Udekoruj do smaku. Użyłam wiśni w cukrze i rodzynek.
taka Wielkanoc może być przechowywane do 2 tygodni. Ale zapewniam, że nie będzie! Jedzcie!

kiedy zrobiłam pierwszy raz, nie mogłam się nakarmić. Już późno w nocy zjadłem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal / 100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal / 100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Kandyzowane - 216   kcal / 100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy