skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Delikatnie przetrzyj twaróg łyżką przez sito. Jest to konieczne, aby w gotowej Wielkanocy nie było grudek. Ubij żółtka z cukrem. Lepiej robić to stopniowo, ponieważ jest wystarczająco dużo cukru na tyle żółtek. Najpierw po prostu ubij je mikserem na białą pianę. Dodaj jedną lub dwie łyżki cukru, ponownie ubij przez około minutę, kolejną łyżkę i ponownie ubij. Po pięciu minutach możesz dodać cały pozostały cukier.
Krok 2:
Gdy żółtka są dobrze ubite, dodaj śmietanę. Mieszamy powstałą masę z miękkim masłem i puree z twarogu, dokładnie pocieramy mikserem do uzyskania jednorodnej śmietany. Umieść miskę z masą twarogową w łaźni parowej na małym ogniu. Parzymy Wielkanoc, ciągle mieszając. Przez pierwsze dziesięć minut masa topi się, a następnie zaczyna stopniowo gęstnieć. Po kolejnych 20 minutach rondel można usunąć z ognia.
Krok 3:
Natychmiast włóż rondel do pojemnika z zimną wodą. Podczas chłodzenia masę należy stale mieszać, aby się nie rozwarstwiała. Woda będzie musiała zostać kilkakrotnie wymieniona, gdy się nagrzeje. W schłodzonej masie twarogowej wkładamy umyte rodzynki, grubo posiekane obrane migdały i skórkę jednej pomarańczy.
Krok 4:
Rozłóż masę w formie wyłożonej wilgotną gazą złożoną z kilku warstw. Jako formę możesz wziąć drewnianą miskę. Dobrze jest mieć otwór na dole, aby płyn spływał z twarogu. Jeśli nie ma takiej formy, możesz wziąć zwykłą salaterkę, ale masę twarogową nadal gotować przez 20-30 minut, aby odparować nadmiar płynu. Przykryj krawędzie gazy na górze i połóż płaską deskę, a na niej mały ciężar. Wkładamy do lodówki na jeden dzień.
Krok 5:
Następnego dnia usuwamy ładunek i deskę, kładziemy talerz na wierzchu i obracamy na nim Wielkanoc. Ostrożnie usuń gazę i udekoruj.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal / 100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Orzechy migdałowe - 609 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal / 100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Skórka pomarańczowa - 97 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g