parzona Wielkanoc z migdałami

Wielkanoc-nieodmienny atrybut jasnych wakacji! Przynieś radość swoim bliskim! Podczas parzenia produkty są mieszane, wychodzi coś interesującego, wcale nie przypominającego masy serowej. Koniecznie spróbuj ugotować to danie!
katiuszka-sernikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 11 g
tłuszcze 42 % 19 g
węglowodany 33 % 15 g
276 kcal
IG: 7 / 13 / 80

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 D 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Delikatnie przetrzyj twaróg łyżką przez sito. Jest to konieczne, aby w gotowej Wielkanocy nie było grudek. Ubij żółtka z cukrem. Lepiej robić to stopniowo, ponieważ jest wystarczająco dużo cukru na tyle żółtek. Najpierw po prostu ubij je mikserem na białą pianę. Dodaj jedną lub dwie łyżki cukru, ponownie ubij przez około minutę, kolejną łyżkę i ponownie ubij. Po pięciu minutach możesz dodać cały pozostały cukier.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Gdy żółtka są dobrze ubite, dodaj śmietanę. Mieszamy powstałą masę z miękkim masłem i puree z twarogu, dokładnie pocieramy mikserem do uzyskania jednorodnej śmietany. Umieść miskę z masą twarogową w łaźni parowej na małym ogniu. Parzymy Wielkanoc, ciągle mieszając. Przez pierwsze dziesięć minut masa topi się, a następnie zaczyna stopniowo gęstnieć. Po kolejnych 20 minutach rondel można usunąć z ognia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Natychmiast włóż rondel do pojemnika z zimną wodą. Podczas chłodzenia masę należy stale mieszać, aby się nie rozwarstwiała. Woda będzie musiała zostać kilkakrotnie wymieniona, gdy się nagrzeje. W schłodzonej masie twarogowej wkładamy umyte rodzynki, grubo posiekane obrane migdały i skórkę jednej pomarańczy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozłóż masę w formie wyłożonej wilgotną gazą złożoną z kilku warstw. Jako formę możesz wziąć drewnianą miskę. Dobrze jest mieć otwór na dole, aby płyn spływał z twarogu. Jeśli nie ma takiej formy, możesz wziąć zwykłą salaterkę, ale masę twarogową nadal gotować przez 20-30 minut, aby odparować nadmiar płynu. Przykryj krawędzie gazy na górze i połóż płaską deskę, a na niej mały ciężar. Wkładamy do lodówki na jeden dzień.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnego dnia usuwamy ładunek i deskę, kładziemy talerz na wierzchu i obracamy na nim Wielkanoc. Ostrożnie usuń gazę i udekoruj.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal / 100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Orzechy migdałowe - 609   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal / 100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Skórka pomarańczowa - 97   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g

Podobne przepisy