Sałatka z łososiem i krewetkami
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Na patelni rozgrzej olej. Smaż krewetki przez 7 minut.
Krok 2:
Sól, pieprz i ostudzić.
Krok 3:
Pokrój rybę w cienkie paski.
Krok 4:
Pokrój cytrynę na pół. Wytnij 1-2 kółka do dekoracji. Wyciśnij sok z reszty cytryny.
Krok 5:
Dodaj ugotowany ryż, łososia pokrojonego w cienkie paski, świeżo wyciśnięty sok z cytryny do krewetek i wymieszaj.
Krok 6:
Liście sałaty umyć i osuszyć i ułożyć na talerzu.
Krok 7:
Połóż łososia z krewetkami i ryżem na liściach sałaty.
Krok 8:
Udekoruj sałatkę z łososia i krewetek oliwkami i plasterkami cytryny.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Krewetki w puszkach - 81 kcal/100g
- Krewetki gotowane - 95 kcal/100g
- Krewetki obrane mrożone - 60 kcal/100g
- Krewetki świeże - 97 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal / 100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Łosoś na parze - 197 kcal/100g
- Łosoś gotowany - 189 kcal/100g
- Łosoś świeży - 140 kcal/100g
- Oliwki - 166 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sałata liściasta - 14 kcal/100g
- Sol - 0 kcal / 100g