makaron z mięsem mielonym i warzywami w sosie czosnkowym

pyszny, obfity i łatwy do zrobienia makaron! Takie makarony mogą zaskoczyć nagle przybyłych gości
SwietłanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 9 g
tłuszcze 31 % 15 g
węglowodany 51 % 25 g
272 kcal
IG: 8 / 92 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    W osolonej wodzie ugotuj makaron, odcedź

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Posiekaj cebulę

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój marchewki

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój pomidory

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na rozgrzaną patelnię z olejem wsyp cebulę, usmaż

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlać marchewki i pomidory, usmażyć

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Do sosu wymieszaj śmietanę majonez, starty czosnek i zioła. jeśli okaże się gęsty, dodaj wodę

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj mięso mielone do rozgotowania i smaż, aż będzie gotowe

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj makaron, wymieszaj

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj sos, wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Posiekaj zieleninę

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Połóż na talerzu i śpij z zieleniną. smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, witaminizowany - 337   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, nabiał - 309   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, jajko - 342   kcal/100g
  • Makaron z mąki 1 klasy - 333   kcal/100g
  • Makaron z mąki w / C - 338   kcal/100g
  • Makaron gotowany - 135   kcal/100g
  • Makaron - 338   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy